TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1283928. návštěvník.
Tento den 234.
Svátek
Dnes má svátek
Rostislav.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:12/2008
Rubrika:Aktuálně
Autor:Redakce
Název:Petr Bende
Článek:Kdo by ho neznal? Petr Bende je známý zpěvák a muzikant, ktery o nyní před Vánoci pravidelně konceruje na mnoha místech naší republiky. A protože to je navíc člověk, který si na nic nehraje a pěkně se s ním povídá, položili jsme mu pár nejen Vánočních otázek.

Co se ti vybaví, když se řeknou Vánoce?
Vánoce mám moc rád. Hlavně jejich atmosféru, rodinné potkávání a potřebné zastavení se v životě.

Máš šanci si běhěm Vánoc odpočinout?
No, před Vánoci moc ne, protože už jedenáctým rokem totiž pořádáme s kapelou ve Zbraslavi u Brna vánočními koncerty. Chtěl jsem mé oblíbené písně a koledy dostat více k lidem a navodit atmosféru klidu. Vše mělo svůj vývoj a je hezké, že tuto tradici dodržujeme už tolik let. I letos se těším na toto naše Vánoční turné, které bude mít hned deset zastávek po naší republice.
Ale jinak jsem samotné Vánoce doposud slavil v rodném Újezdu u Rosic s rodinou. Ráno zdobením stromečku, čož vždycky bylo na mě, klasickou večeří a pak procházkou lesem zhruba dva km do Zbraslavi u Brna na půlnoční mši.

Jaké jsi měl dětství, vzpomínáš na ně rád?
Celé své dětství mám spojené s hudbou. V pěti letech jsem dostal první bicí soupravu, ve druhé třídě jsem začal s klavírem a ve třinácti přišel zpěv a kytara. Hudba mě obklopovala ze všech stran. A to zvláště proto, že táta je muzikant. Rodiče mi hodně pomohli na mojí hudební cestě.

Čím chtěl být Petr Bende jako malý kluk?
Nebyl jsem tím klasickým klukem, který by chtěl být kosmonautem, nebo potapěčem... Už od první třídy jsem chtěl být bubeníkem.


Na kolik nástrojů vlastně hraješ?
Hraji na bicí nástroje, kytaru, klavír, basu, foukací harmoniky. Rád nástroje poznávám a inspirují mě…

Na který z nich bylo nejtěžší se naučit hrát?
Klavír, než jsem obsáhl celé jeho kouzlo, tak mi to trvalo devět let v Lidové škole umění. A stále se mám co učit…

A který nástroj máš nejradši?
Bicí. Dávají člověku možnost vypustit svoji expresi a podpořit hudbu rytmem, který dává skladbě ten správný říz.

Existuje ještě něco, na co by ses chtěl naučit?
Hodně mě láka saxofon.

Co rád děláš kromě hraní a zpívání, pokud máš nějaký volný čas?
Rád poznávám památky, a to jak místní, tak i v cizině. U nás jsou to především staré hrady a zámky, v zahraničí antické památky a můj oblíbený bájný Egypt. Jsem rád, že jsem měl tu možnost a se svou ženou jsme procestovali Egyptské památky. Můžete si o tom přečíst vyprávění, které píšu na svých stránkách www.petrbende.cz v odkazu Příběhy bandu..

Máš radši pohodu venkova nebo rychlý tep velkoměsta?
Oboje mi vždy na nějaký čas vyhovuje. Město má svoji velkolepou noční atmosféru. Hudebně a koncertně je nekonečné. Ale pocházím z malé dědinky Újezd u Rosic, na kterou se rád vracím, a jedině tam nacházím klid a inspiraci. Vznikají tam nové písničky.

Koncertuješ taky v zahraničí?
Koncertovali jsme s kapelou na Slovensku jako hosté skupiny Čechomor a bylo to super. Můj táta pochází z Bratislavy, a tak jsem tam jako doma. Právě teď v listopadu jedeme české turné s našimi kamarády ze slovenské skupiny No Name a moc se na to těším.

Cítíš se být celebritou, která ovlivňuje chování mladých?
Celebritou se necítím. Pro mě je celebrita někdo, čí kariéra a jeho umění přesáhlo hranice našeho státu. Měl by být pokorný a lidský. Já celebrita nejsem, ale přesto jsem rád, když někoho má hudba osloví a přijde na koncert.

Co považuješ za největší úspěch svého dosavadního života?
Nejvíc mě těší, že jsem natočil dvě autorská alba „pb“ a „ Život ve vteřinách“, a že můžu koncertovat a hrát svoje koncerty s kapelou…

Máš nějaký svůj osobní vzor?
Největším vzorem jsou moji rodiče. Dali možnost věnovat se hudbě a podporovali mě v ní. A z hudebního světa mě hodně provází dvě jména Phill Collins, Peter Gabriel a kapela Faith no More. A samozřejmě hromada dalších i z jiných hudebních žánrů.

Rodina asi hraje ve tvém hlavní roli, když tak pěkně mluvíš o svých rodičích.
Jasně, rodina má roli největší a dokonalou. Dává mi pocit pohody a podpory a zázemí. Teším se jednou na rodinu vlastní.

Letos v létě ses na Velehradě oženil, proč právě tam?
Velehrad je mé oblíbené místo. Jsem s ním spojený, protože tam koncertuju na svátky Cyrila a Metoděje. Se svoji ženou jsme se seznámili právě tam. Konventní rybník na Velehradě byl prvním svědkem našeho seznámení, a tak jsme se tam o dva roky později vzali. Byl to nádherný den a všem z Velehradu děkujeme.



V dnešní době se mladí lidé a celebrity svatbu nepokládají zvlášť za podstatnou, ty ano a proč?
Považuji ji za stvrzení lásky dvou lidí a za vyznání, že chtějí být jeden druhému po boku celý život. My jsme chtěli jít dál společnou cestou, a tak jsme se vzali.

Věříš na přátelství na celý život?
Pravé přátele pro život potřebujeme. Jsou inspirací a oporou. Jsem si jist, že každý máme přátele, kteří s námi projdou celým životem.

Setkal ses někdy v životě s Bohem?
Celé své dětství jsem usínal a spával s babičkou v jednom pokoji, a ta mi před spaním přeříkávala nahlas svoje noční modlitby. Nevím, jestli se to dá říct takhle, ale v duši je mi po boku můj hudební Bůh, který střeží moje cesty.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchů na koncertním turné a lásky a klidu v nové rodině.


Věk: 31 let
Místo narození: Újezd u Rosic ( malá moravská vesnička )
Stav: ženatý
Svatba: 2.7. 2008 na Velehradě
Povolání: zpěvák
Člen skupiny: Petr Bende a Band
Vydaná CD: 2005 - Petr Bende "pb"
2006 - Život ve vteřinách.cz

Napsal o Petru Bende
Petr je výjimečný talent jednak tím, že si píše hudbu i texty, navíc hraje brilantně na klávesy, kytaru a hlavně na bicí. Tím se vymyká běžnému typu zpěváka, o kterého se musí starat celý tým autorů. Současně s tím má velmi zajímavou barvu hlasu. Tolik věcí se upřímně řečeno málokdy potká a nevyužít tolik darů od Pána Boha by bylo až neodpovědné!
Zdeněk Charlie Blažek
hudební producent
Pr/Qr:1567/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek