TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1276288. návštěvník.
Tento den 241.
Svátek
Dnes má svátek
Taťána.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:12/2008
Rubrika:Rychlá kola
Autor:František Jakubec
Název:Sněžný skútr
Článek:Stojím na okraji zasněženého lesa a hledím na obzor, který se mi ztrácí v bělostném zálivu způsobeném odrazem slunečních paprsků od sněhu. Je ticho. Nikde žádná stopa, žádný šelest ani pohyb. Pomalu se však z dálky začíná ozývat tlumené hřmění. Jsem zaskočen, vždyť nebe je čisté. Hřmění sílí, ale stále netuším, co to může být. Začínám mít strach před neznámým zvukem. V tom se na obzoru objeví dvě pohybující se tečky a velmi rychle se přibližují ke mně. V první chvíli netuším, co to může být, ale po chvíli není pochyb. Blíží se ke mně dva nádherní zástupci sněžných skútrů – Bearcat Z1 XT a Panther 660 Touring.

Jistě jste většina z vás někdy sněžný skútr viděla. Pokud ne, tak věřím, že ho někdy v budoucnu spatříte, protože v místech, kde se pravidelně vyskytuje sníh, nejsou neobvyklé. Rád bych vám představil dva z mnoha různých druhů těchto sněžných skútrů.

Bearcat Z1 XT

Co všechno se dá získat pokrokem techniky vidíme na tomto skútru, který se vyvinul z původně pouze pracovního skútru. Nyní je možné ho všestranně využít jak na přepravu až 3 osob, tak na přepravu materiálu v koších, které se dávají místo sedadel spolujezdců. Tento stroj pohání 2 válcový, vodou chlazený čtyřtaktní motor se 4 ventily na válec. Má hydraulické brzdy s vnitřním chlazením. V základním vybavení tohoto skútru najdeme např. digitální a analogový otáčkoměr a tachometr, elektrický startér, vyhřívaná řidítka a plynovou páčku.

Technické parametry:
sněžný pás: šířka 51 cm, délka 396 cm
šířka: 132 cm
délka: 348 cm
hmotnost: 311 kg
výkon: 123 k
objem válce: 1056 ccm
objem nádrže: 66 l (Natural)

Panther 660 Touring

Pokud si představíme pantera jako kočkovitou šelmu, vyvstávají mi v hlavě přirovnání jako tichost, luxus, čistota, síla. A přesně tato přirovnání patří i sněžnému skútru Panther. Jeho 3 válcový, vodou chlazený motor se stará o výkon 53 k. Brzdy má hydraulické diskové. Stačí se na něj podívat a hned vás napadne, jak připomíná pantera. V základní výbavě najdeme např. denní počítadlo kilometrů, kontrolku přehřátí, zpátečku atd. Je možné dokoupit např. tažný hák na vlečení přídavných saní.

Technické parametry:
Sněžný pás: šířka 38 cm, délka 354 cm
šířka: 119 cm
délka: 325 cm
hmotnost 281 kg
objem válců: 660 ccm
Pr/Qr:1458/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek