TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284761. návštěvník.
Tento den 438.
Svátek
Dnes má svátek
Marcela.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:4/2007
Rubrika:Duchovní slovo otce biskupa
Autor:biskup Pavel Posád
Název:Zajeď na hlubinu
Článek:Milí ministranti,
Když jsem před třemi roky o Vánocích byl jmenován biskupem, musel jsem si narychlo vybrat své heslo. Chtěl jsem, aby toto heslo bylo programem pro celou moji diecézi. Dlouho jsem neváhal. Znal jsem dobře list papeže Jana Pavla II., který napsal, když ukončoval Velké jubileum roku 2000 a zavíral poslední bránu Svatého roku. A právě v tomto listě nám dává papež slovo jako program pro nové tisíciletí. Říká, že je zapotřebí poslechnout Pána Ježíše stejně, jako to udělal Petr
po neúspěšném celonočním rybolovu, kdy nic nechytili. Pán Ježíš vyzval Petra: „Duc in altum – Zajeď na hlubinu!“ On poslechl. A v tu chvíli zahrnuli tolik ryb, že se jim sítě málem trhaly.
Právě toto Ježíšovo slovo jsem si vzal jako program pro sebe i pro celou diecézi, abychom nepracovali jen podle svých nápadů a představ, ale především, abychom dávali pozor, co nám radí a co od nás očekává Pán Ježíš.

Můj biskupský znak mi navrhoval známý heraldik pan Jiří Louda, který také tvořil státní znak. Za základ vzal prvky ze znaku mé rodné obce Budkova. Na modrém a červeném poli vidíte zkřížený zlatý klas a stříbrný meč se zlatým jílcem. Nad tím je stříbrná šestihrotá hvězda. Modrá barva symbolizuje nebe a čistotu a současně Pannu Marii. Červená znamená lásku, Kristovu krev a Ducha Svatého se všemi jeho dary. Klas připomíná zemědělský ráz mé rodné obce, meč je atributem sv. Pavla, jehož jméno od svatého křtu hrdě nosím. Zároveň meč a klas naznačují dvě částí největšího daru nebe - Eucharistie: Meč je Boží Slovo a klas znamená Chléb Kristova Těla. Hvězda nad oběma znameními značí naději a víru.
Vidíte, že biskupské heslo i znak nám daly mnoho podnětů pro zamyšlení a rozjímání. Možná, že další inspirující myšlenky objevíte vy sami.
Přeji Vám, abyste při ministrantské službě i ve Vašem životě zakoušeli bohatý „rybolov“ a abyste nacházeli radost ze všech darů, kterými každého z nás zahrnuje Milující Bůh. A až objevíte všechny své dary, možná si sami pro sebe vytvoříte heslo a znak. Všem Vám rád ze srdce žehnám!
Pr/Qr:1290/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek