TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275829. návštěvník.
Tento den 182.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:2/2007
Rubrika:Duchovní slovo pro mazáky
Autor:otec Vojtěch Novák
Název:Nesuďte!
Článek:Skřípu zubama. Někteří lidé by se měli střílet. Zvláště optimisti a ti, co věří v dobro člověka. Jsou to šílenci, kteří vám donekonečna tvrdí, že se ten člověk (ten, co nám už po několikáté vysklil klubovou nástěnku) může napravit a že když se k němu zachováme správně – to jako že mu dáme ještě šanci (nevím už pokolikáté) – tak se jistě napraví.

Hlavou se valí myšlenky jako vlny, narážejí jedna na druhou a vyhazují na povrch fantastické vidiny: jsem křižák, ženu se světem a pobíjím všechny pro větší čest a slávu Boží. Spravedlnost („Boží“ – jak jinak) se šíří, národy klekají před Hospodinem a já ve větru hrdě nesu jeho kříž. Pevná ruka přivádějící svět k nápravě. Je těžké jít proti davu, ale neustoupíme a s pomocí Boží zvítězíme. Život je pohyb dopředu…
Ze snění mě vytrhl zvonek u dveří. Je to Riki a mává mobilem v ruce. Tak ho prý stačil vyfotit, když se hrabal v naší nástěnce. Obrázek je nic moc, ale jsme schopni určit výšku a poznáme barvu jeho bundy a čepici. Přetahuji si obrázek a Riki odchází. Teď budeme hledat a chytit lumpa je už jen otázkou času.
Představivost se znovu dala do pohybu: zákon proti nezletilému nic nezmůže, tak ho ztrestáme my sami. Trochu postrašit, zatlačit do kouta, až se rozbrečí – a jestli ne, tak přijdou na řadu metody třetího stupně…, vposledku ho necháme ústy posbírat střepy z rozbité nástěnky a potom ho rozčtvrtíme.
Ze snění mě podruhé probudil zvonek. Tentokrát je to sousedův malý synek, který mi trochu nesměle přišel říci, že jim přivezli to uhlí, které jsem se jim nabízel pomoci složit do kotelny. Soused je mrzout a má dva syny. S tím starším se nebavím – je mladší než já a k tomu je podivín po tátovi. Řeknu mrňousovi, že jdu, tiše zaskřípu zubama (mám přece důležitější úkol), beru si tepláky a vyrážím.
Na dvoře je hromada uhlí, soused už kmitá s lopatou a kolečkem. Rychle se zapojuji a hromada pomalu mizí okénkem v kotelně. Soused tam občas zakřičí na staršího syna, aby se neflákal a odhrnoval uhlí rychleji. Maně přidávám na tempu. Hromada je ve sklepě. Soused se směje a zve mě na čaj a štrúdl. Z kotelny vylézá synek celý umouněný a s titulem prase je odeslán, aby se nejdřív umyl a převlékl, než vejde do domu.
Skoro se mi na ten čaj nechce. Při vstupu do předsíně jsem zahlédl povědomou bundu a čepici…
V duchu vidím trochu menšího ušlápnutého kluka se zlostným pohledem, plným nejistoty a beznadějného vzdoru. Ty tam jsou mé touhy po mstě. Neměl bych mu spíš někdy nabídnout kamarádství?
Nesuďte věci předčasně, dokud Pán nevynese na světlo věci skryté!
Pr/Qr:1296/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek