TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275916. návštěvník.
Tento den 269.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:2/2007
Rubrika:Co dokáže počítač
Autor:Tomáš Chlouba
Název:Anonymizéry
Článek:Nový Skype 3.0
Skype Limited vydala novou verzi oblíbeného programu Skype, který slouží k bezplatné telefonní komunikaci po internetu mezi uživateli tohoto programu. V nové verzi jsme se dočkali jednoduchého nahrávání hovorů, analýzy hlasu, hraní her nebo sdílení dokumentů. Objevily se také doplňky, které je možné ke Skype doinstalovat. Ty umožňují mimo jiné také propojení Skype s aplikací Outlook. Další novinkou je skupinový chat a v neposlední řadě také změna vzhledu hlavního okna programu.


Anonymizéry
„To, že jste paranoidní, ještě neznamená, že po vás nejdou.“
Přemýšleli jste někdy nad tím, zda vám může škodit to, že webové stránky, které navštívíte, zaznamenávají údaje o vašem počítači? Vaši IP adresu a další údaje? Pokud vám to vadí, můžete použít anonymizéry, které dovedou tyto záznamy různými způsoby obejít.
Co všechno se vlastně o vás dá zjistit?
Hned první údaj je IP adresa, ze které přišel požadavek na otevření webové stránky. Na základě IP adresy je možné zjistit vaši skutečnou adresu. Další informace nejsou už tak závažné, patří mezi ně čas, kdy jste na web přistoupili, adresa, ze které jste přišli, typ prohlížeče, který používáte a typ operačního systému. Typ prohlížeče a operačního systému je možné použít k nabourání do vašeho počítače zejména v případě, když používáte neaktualizované programy, u kterých jsou známé bezpečnostní chyby.
Kromě těchto údajů je možné zjistit ještě další, které už se dají ale snáze skrýt, zejména právě pomocí anonymizérů, na které se podíváme trošku blíž.
Anonymizéry slouží k tomu, abyste si mohli na webu zachovat svoji anonymitu, tedy aby nebylo tak snadné vás zpětně dohledat. Jsou to webové servery, které vám právě tuto činnost umožňují. Fungují tak, že přijmou požadavek od nás, zpracují ho a předají serveru, kterému je určen, následně zachytí odpověď od serveru a předají ji zpět nám. Jsou vlastně prostředníkem mezi námi a webovým serverem. Některé z nich také nabízejí šifrovaný přístup pro zvýšení zabezpečení. Umějí přepisovat odkazy na stránkách, které navštěvujeme, tak abychom při klepnutí na odkaz přistupovali opět přes anonymizér. Kromě toho většinou nepředávají dál naši IP adresu ani další údaje, které by mohly být potenciálně nebezpečné. Anonymizéry mají také několik nevýhod. Tou hlavní je, že pokud chceme použít nějaký lepší, budeme za to muset zaplatit. Příkladem takového je anonymizer.com. V bezplatných verzích pak tyto anonymizéry nefiltrují všechny informace a nabízejí jen pomalejší připojení. Většina anonymizérů si uchovává informace o tom, jak k nim přistupujeme, takže je možné použít anonymizér pro přístup k jinému anonymizéru, který už nebude mít informace o našem přístupu, a přes něj teprve zobrazit požadovanou stránku.
Mezi anonymizéry patří například anonymizer.ru, anonymouse.ws, anonymizer.su nebo anonymization.net. Nakolik anonymizér utajuje informace, si můžete vyzkoušet tak, že pomocí něj otevřete stránku http://www.2privacy.com/, kde je možné provést několik různých testů míry utajení vašeho přístupu.
Pr/Qr:1659/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek