TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284146. návštěvník.
Tento den 452.
Svátek
Dnes má svátek
Rostislav.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:12/2005
Rubrika:Duchovní slovo pro mazáky
Autor:otec Marek Miškovský
Název:TY HADE!
Článek:Chytit – přišlápnout hada – jedovatého! – za hlavu – to je umění.


Hadů je mnoho druhů. Jejich zvláštností je způsob pohybu. Pohybují se plazením. Při tomto pohybu jsou skoro neslyšní. K tomu dovedou být v útoku dost rychlí. Jejich nebezpečí je pak v ohromné síle (škrtiči) a v jedu, skrytém v zubních váčcích (jedovatí). Dovedou téměř dokonale splynout s okolím a proplazí se téměř všude. To vše v člověku vzbuzuje strach a hrůzu.
Panna Maria – Neposkvrněné početí (immaculata) je znázorňována stojící na zemi, obtočené hadem, kterému její noha (bosá!) patou drtí hlavu. Panna Maria je nejen symbolem ovládnutí zla (mít ho pod kontrolou), ale ona je nedotčena zlem. Ona z hada nemá strach, protože nikdy nevpustila do srdce žádné zlo.
Někdy s lilií v ruce hledí na zem. To nám ukazuje, že je možné žít na zemi nezasažen zlem. Jindy v modlitbě (sepnuté ruce) hledí k nebi. To se za nás přimlouvá a vyprošuje nám sílu k boji.
Prosme ji – Pannu neposkvrněnou, ať nám vyprosí sílu kráčet beze strachu uprostřed zla s pohledem upřeným k Bohu. Potom nám zlo nebude moci ublížit.
Pr/Qr:1227/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek