TOPlist
lednové čísloúnorové číslobřeznové číslo


Jsi 1286405. návštěvník.
Tento den 370.
Svátek
Dnes má svátek
Jiří.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:9/2011
Rubrika:Zajímavosti
Autor:Bc. Josef Hovorka
Název:Evropský projekt VIA NOVA TOUR CYKLOPOUŤ Příbram – Bodenmais 2011
Článek:Ve dnech 16. - 19. června 2011 se uskutečnil již 3. ročník tohoto jedinečného projektu. Na startu bylo 15 mladých amatérských cyklistů především z řad ministrantů a ministrantek ze Svaté Hory, kteří se vydali na 200 km dlouhou trasu po stopách poutníků z města Bodenmais, putujících na Svatou Horu u Příbrami již od 17. století. Do lázeňského města Bodenmais dorazili v předvečer svátku sv. Zbyňka, který je patronem bavorských měst.  

Tuto společnou evropskou tradici významných poutních míst rozvíjíme každoročně pořádanými úspěšnými projekty: Cyklopouť Příbram - Bodenmais 2009, 2010, Winter Festival měst Příbram a Bodenmais 2010, Adventní setkání na Svaté Hoře 2010, které napomáhají česko‐německému porozumění.
Projekt je zaměřen na podporu mládeže, zdravého životního stylu, který přispívá k rozvoji cyklistiky, k prosazení možnosti sportovat a jezdit na kole každý den třeba i do školy nebo do práce, jako je tomu právě v Německu a v dalších evropských zemích.

„Jezdíme do Bodenmaisu, abychom poznali jejich tradice,“ řekl ČTK Hovorka. „Chceme ukázat mladým lidem tradice a historii, ale jde i o přesah do současnosti. Na cestě je spousta pěkných kaplí a zajímavých míst, je tak spojena s přírodou a církevním a duchovním rozměrem. Je to prostě jiné než jen tak někam dojet na dovolenou,“ prohlásil.

Inspirovali nás k tomu právě němečtí poutníci, kteří před pár lety došli do Příbrami. „Byl to impuls, že se i v dnešní době najde někdo, kdo ujde pěšky tak velkou vzdálenost,“ prohlásil Hovorka.

V letošním roce byla CYKLOPOUŤ spojena s evropskou poutní cestou Via Nova. Tato cesta spojuje Rakousko, Německo a Českou republiku. Jde o pěší cestou o délce 280 km, která sahá až do oblasti Dolního Bavorska, Salzburských jezer a Horního Rakouska. V současnosti probíhá rozšíření evropské poutní cesty Via Nova na našem území. Jejím cílem je právě Svatá Hora u Příbrami.

Většina žáků a studentů, kteří se účastnili Cyklopoutě, je dlouhodobě zapojena do nejrůznějších evropských projektů. Proto se také uskutečnila tisková konference VIA NOVA CYKLOPOUŤ v Informačním centru CZECH TOURISM na Staroměstské náměstí v Praze, kde organizátoři a účastníci odpovídali na dotazy novinářů z ČTK nebo Českého rozhlasu.
V letošním roce také proběhlo setkání se zástupcem velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze. Attaché Sven Hannß se setkal s účastníky 14. června 2011 v historických prostorách Lobkovického paláce v Praze na Malé Straně. Skupina studentů z Příbrami se mohla otevřeně ptát na činnost diplomatů, pohovořit o aktuálním dění v Německu nebo o tom, jak náročná je profese diplomata.

V sobotu 18. června se v rámci sportovních her zapojil do česko-německého setkání také starosta Bodenmais Michael Adam a předvedl, že nejen politika je mu vlastní, ale že velice dobře ovládá všechny míčové sporty, včetně australského fotbalu. Na závěr proběhlo také FAIR PLAY přátelské fotbalové utkání Bodenmais – Příbram, které skončilo nerozhodně 0:0.
V neděli 19. června následovala slavnost v místním kostele, při které se připomíná přenesení milostné sošky Panny Marie, která je kopií sošky Panny Marie z Loreta (Itálie), do místního chrámu Panny Marie Nanebevzaté. Milostnou sošku nechal vyřezat bavorský kurfiřt Max Emanuel I. v roce 1705 a daroval ji právě farnímu kostelu, proto si obyvatelé Bodenmaisu připomínají tuto událost slavnostním průvodem centrem města a také bohatým doprovodným programem v rámci St. Bennofestu. Tato slavnost je také místem setkávání místních obyvatel i hostů a nejinak to bylo i u skupiny studentů z Příbrami.
Pr/Qr:1704/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek