TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1276382. návštěvník.
Tento den 335.
Svátek
Dnes má svátek
Taťána.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:12/2011
Rubrika:Zajímavosti
Autor:otec Milan Glaser, SI
Název:Jak prožívá Vánoce svatý otec?
Článek:Podobně jako každý jiný křesťan, tedy v soukromí a na veřejnosti. Tu veřejnou stránku známe z televize, ale co znamená soukromí v případě papeže, Svatého otce, Petrova nástupce či Kristova zástupce? Všechna tato označení vyjadřují vztah křesťanské víry k muži, který byl doživotně zvolen k ojedinělé službě, v níž osoba i poslání splývají v jedno, a proto obrovskou část normálního lidského soukromí postrádá. Jeho úřad je totiž spjat se soukromím mnohem těsněji než u jakéhokoli jiného veřejného činitele.

Pomáhá mu v tom skupina lidí, kterým se ve vatikánských kruzích říká „papežská rodina“. Obývají spolu s papežem zvláštní rozlehlé apartmá, které je ve třetím patře apoštolského paláce. V případě Benedikta XVI. ji tvoří dva osobní sekretáři, oba kněží, jeden z Německa a druhý z Malty. Ti zprostředkovávají papežovi kontakty s veškerým okolním světem. Potom čtyři italské sestry z řeholní komunity Memores Domini: Rossella, Loredana, Karmela a Kristýna, které se starají o chod papežovy domácnosti: od kuchyně, přes šatník až po úklid. Součástí domácnosti je přirozeně i soukromá kaple, nechybí ani rozsáhlá knihovna. S těmito šesti lidmi je tedy papež denně v kontaktu: vždy ráno v 7 hodin v kapli při mši svaté, třikrát denně u stolu, večer při společném sledování televizních zpráv a občas i nějakého DVD. Jeho den začíná kolem 5.30 ráno a končí se přibližně ve 23 hodin. Dopoledne přijímá papež návštěvy, odpoledne a večer pracuje ve své studovně. Nemálo soukromého času tráví v kapli.
Vánoce prožívá papež vzhledem k nabitému veřejnému programu velmi intenzivně. O velkých svátcích se stává součástí „papežské rodiny“ také papežův vlastní bratr Georg, který je rovněž knězem a přijíždí do Vatikánu z Německého Řezna. Posezení v soukromém kruhu této „papežské rodiny“ při štědrovečerní večeři či obědě na Boží Hod vánoční je podobné tomu, které zná každý. Prozradíme vám, že papež má rád štrúdl. Nechybí také vánoční stromek, pod nímž se objevují dárky.

Pr/Qr:1529/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek