TOPlist
lednové čísloúnorové číslobřeznové číslo


Jsi 1285885. návštěvník.
Tento den 282.
Svátek
Dnes má svátek
Vojtěch.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:3/2006
Rubrika:Co dokáže počítač
Autor:Tomáš Chlouba
Název:OpenOffice.org
Článek:Kancelářský balík Microsoft Office jistě většina z vás zná, ale možná nevíte, že k němu existuje alternativní balíček na velmi dobré úrovni a hlavně je zdarma. Tento balíček sice možná v některých věcech nedosahuje kvalit MS Office, ale pro běžné psaní textu je více než dostatečný.


Kancelářský balík je možné si stáhnout ze stránek http://www.openoffice.cz/ a jeho velikost je něco málo přes 80MB. Aktuální verze je momentálně 2.0.1. Balík je kompletně počeštěn, včetně instalace, kontroly pravopisu a dalších vylepšení přímo pro českou verzi. Je možné stáhnout si verzi pro Windows, Linux i další operační systémy.
Pokud již používáte nebo jste používali balík MS Office, není problém dokumenty vytvořené v MS Office otevřít v OpenOffice, protože má velmi dobrou podporu importu takovýchto dokumentů a umí pracovat i s mnoha dalšími formáty.
OpenOffice má velmi inteligentní koncepci ukládání dokumentů ve svém vlastním formátu. Jedná se o zip archiv, kde jsou zabalené xml soubory, ve kterých je obsah dokumentu, i obrázky a styly, takže je možné tyto informace případně získat, i když nemáme OpenOffice.
Import dokumentů z MS Office není dokonalý, například v případě obrázků vložených do textových polí dochází k chybám v zarovnání, ale většinou je import bezproblémový.
V OpenOffice vás může zarazit trochu jiné rozložení ovládacích prvků, ale není problém si na ně zvyknout.

Součástí balíku je program Writer, který je alternativou MS Wordu. Jedná se o klasický textový editor s běžnými funkcemi. Umožňuje také práci s makry či vkládání grafů. Velkou výhodou je možnost exportu dokumentu do formátu pdf a to nejen z Writeru, ale i z ostatních aplikací.

Dalším nástrojem je Calc, alternativa MS Excelu. Je to tabulkový procesor se všemi funkcemi, které jsou potřeba. Zde je asi nejvíce cítit jiné rozložení ovládacích prvků. Nevýhodou je také to, že názvy funkcí jsou v anglickém jazyce, takže je nutné použít nápovědu nebo slovník.

Třetím důležitým nástrojem je Impress, který nahrazuje MS PowePoint. Slouží k tvorbě prezentací. Bohužel zde jsou problémy s vkládáním zvuku a videa v nestandardních formátech do prezentace, ale to není zase tak často používaná funkce, jinak je Impress velmi dobrý nástroj.

Dalším nástrojem je Draw, což je kreslcí program, vhodný k vytváření ilustrativních obrázků k textovým dokumentům a podobně. Není to žádný profesionální nástroj, spíše pomocná ruka při kreslení obyčejných obrázků.

Dále je součástí balíku Base, což je program, umožňující práci s databázemi pomocí propojení přes různé ovladače nebo také umožňuje vytvoření vlastní databáze.

Poslední součástí balíku je Math, který slouží k tvorbě matematických vzorců.
Pr/Qr:1385/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek