TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275867. návštěvník.
Tento den 220.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:2/2012
Rubrika:Nej
Autor:Josef Lavička
Název:Nej v hlavní roli čtyřka
Článek:Milí kluci od oltáře, je mou milou povinností, oznámit vám jednu moc dobrou zprávu. Tímto vydáním rubriky „nej“ načínáme už čtvrtý rok, v němž se společně budeme dozvídat o dalších rekordech a kuriozitách. Myslím si, že čtvrtý rok existence rubriky „nej“ si zaslouží pozornost. Rozhodl jsem se tedy, že tentokrát budou „nej“ tak trochu speciální – čtyřková.

Sůl nad zlato?
Díky pohádce Sůl nad zlato lidé vědí, že obyčejné věci, jako sůl, jsou cennější než bohatství. Existuje však situace, v níž byste si to nemysleli – kdybyste chutnali vodu z jezera Don Juan Pond na Antarktidě. Jde totiž o nejslanější jezero na světě. Slanost vody dosahuje 40 %. I proto jezero nezamrzá ani při typických antarktických teplotách, pohybujících se až padesát stupňů pod nulou.

Rozpětí bez křídel
Rozpětí je délka těla ptactva, nejčastěji u dravců, měřená od konce jednoho křídla ke konci druhého. U největších ptáků může tato míra dosahovat až čtyř metrů. Podobným případem jako ptáci je i jeden druh sudokopytníka z Indie – arni. Tento příslušník rodu turů má totiž velmi dlouhé rohy. Dosud nejdelší rohy měl arni ulovený v roce 1955. Jejich celková délka totiž činila 424 cm.

Nejnižší bod pevniny
V jednom z předchozích dílů „nej“, v červnu 2009 jsem vám představil nejhlubší bod na planetě Zemi, a sice Mariánský příkop, sahající do hloubky 11 kilometrů. Nyní vám chci ukázat místo s nejnižší nadmořskou hloubkou na pevnině. Je jím pobřeží Mrtvého moře v Izraeli a Jordánsku. Hladina Mrtvého moře, a tedy i pobřeží kolem, totiž leží 400 metrů pod hladinou světového oceánu.

Kuriózní státy?
I na úrovni států se najde mnoho kuriozit, které navíc obsahují spoustu čtyřek. Zmíním alespoň dva. Chile je nejužším státem světa. Délka této prezidentské republiky, která se táhne podél Tichého oceánu, je 4345 km. Chile se tedy na mapě podobá jakési stužce, protože jeho šířka je v průměru jen 175 km. Kuriózním státem je i Vatikán. Nejenže leží přímo uprostřed Říma a jeho hlavou je papež, ještě k tomu jde o nejmenší stát na světě s rozlohou 44 hektarů. Aby těch čtyřek nebylo málo, je ve Vatikánu k trvalému pobytu zapsáno 444 osob.

I Bible má svou čtyřku
Člověk, lev, býk a orel. Myslíte si, že tyto čtyři pojmy nemají nic společného? Mají. Jde o atributy našich čtyř evangelistů, Matouše, Marka, Lukáše a Jana. Evangelia jsou snad nejdůležitější částí Bible, protože nám přibližují to, co dělal Pán Ježíš na Zemi, a ukazují i celý Boží plán se světem a s lidmi. Všechna čtyři evangelia vznikla v prvním století našeho letopočtu. Matouš psal své evangelium pro Židy, Marek pro Římany, Lukáš pro pohany a Jan pro filozofy. Kuriózní je i to, že Marek a Lukáš se s Pánem Ježíšem nikdy skutečně nepotkali. Vyslechli však příběhy jiných apoštolů a podle nich napsali svá evangelia.

Zdroje: www.rekordy.org, www.wikipedia.org
Pr/Qr:1385/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek