TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1283633. návštěvník.
Tento den 405.
Svátek
Dnes má svátek
Valérie.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:3/2012
Rubrika:Sloupek Neposkvrněné
Autor:otec Marek Miškovský
Název:Dám si Dr.ing.
Článek:Jména, tituly, přezdívky, přídomky. Určujeme si je sami, nebo nám je dávají druzí. Připsala nám je jedna událost, nebo jsme si je museli vybojovat. Jsme na ně hrdí (až pyšní), nebo se za ně stydíme a toužíme po jiných. Historie na nás i s našimi tituly však nejspíš zapomene nejpozději několik desítek let po naší smrti.

První jméno nám dali naši rodiče, příjmením jsme se pak vřadili do širší rodiny. Získat skautské jméno – vydobýt si „svou“ identitu – už stojí nějakou námahu. Chceme-li dosáhnout společenské a odborné uznání, stojí to námahu studia a hodně práce na sobě – inu dřina. Pak můžeme být oslovováni „pane“ – mistře, inženýre, řediteli, senátore, doktore či profesore...
Někteří lidé si titulů váží proto, že je stály hodně námahy a úsilí. Jiní po nich touží, jen aby se s nimi mohli vytahovat. Někteří si tituly kupují (jako drink na baru) a někteří je sbírají, aby měli delší jméno (nápis na hrob tím bude ovšem o něco dražší).
Který titul je ale největší? Přemýšlel jsi, co znamená titul „dítě Boží“? Získáváš ho křtem, kdy se stáváš křesťanem! A to je víc než všechny tituly. Označuje, že náležíš Bohu, a to pro svoje spojení s Kristem. Že tě nic nestál? Ale Ježíše, Božího Pomazaného – Krista, stál život. To zavazuje víc, než příslušnost ke starobylému rodu. Žij jako dítě Boží, buď věrný svému křtu a získáš titul, který znamená slávu věčnou, pohled do Boží tváře, buď svatý!
Svatá Maria, Matko Boží, oroduj za nás.
Pr/Qr:1283/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek