TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1282594. návštěvník.
Tento den 229.
Svátek
Dnes má svátek
Irena.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:3/2012
Rubrika:Cestománie
Autor:Ondřej Havelka
Název:Maledivy ze tří úhlů
Článek:Maledivy jsou ostrovním státem čítajícím 1196 malých ostrůvků. Nacházejí s v Indickém oceánu několik stovek kilometrů jižně od Indie. Je to nejplošší a nejníže položená země na světě, žádné místo na Maledivách nepřevyšuje nadmořskou výšku 2,5 m.
Na Maledivy jsme se vypravili s partou profesionálních potápěčů na potápěčské safari. Už samotný přílet je zajímavý, jeden z malých podlouhlých ostrovů je celý využit jako letiště. Když přistáváte, vidíte venku pouze moře a máte pocit, že letadlo přistane na vodě.

Maledivy z výšky
Ještě než jsme se nalodili na krásnou jachtu, prohlédli jsme si tento úžasný poklad světové geografie z hydroplánu. Jsou to malá místní letadla s plováky, díky kterým můžete létat nízko nad ostrovy a obdivovat krásu ostrovů. V mělčích lagunách lze z hydroplánu spatřit i velrybí žraloky (délka až 18 m), kteří hodují v mělčinách bohatých na plankton.

Maledivské ostrůvky jsou soustředěny do 19 velkých atolů kruhového půdorysu. O původu těchto atolů se vedou diskuze. Pravděpodobně jsou sopečného původu. Sopka se po nějakém čase zhroutila do hlubiny, přičemž zůstaly její okraje. Ty porostly korály, které se dostaly až nad hladinu. Později se na nich usadil materiál, který dal vzniknout bujné tropické vegetaci na ostrovech.

Maledivy z hladiny
Nejmenší ostrovy přejdete za pár vteřin, ty největší asi za hodinu. Všechny ostrovy lemují bílé pláže vystupující z korálových mělčin. Po několika metrech se ovšem korálový útes láme a z mělčiny padá kolmo do hlubiny. Ostrovy jsou hustě porostlé směsicí tropické flóry. Fauna na ostrovech je zastoupena hlavně ptactvem a ještěrkami. Některé ostrovy mají ve svém středu dokonce sladkovodní jezírko vyvěrající ze země.

Velkou luxusní jachtou, kde nechyběla ani výřivka na horní palubě, jsme putovali mezi ostrovy. Navštívili jsme jich desítky. Některé jsou obydlené (asi 200), jiné jsou využity jako luxusní rekreační resorty a většina jich je pustá. Na obydlených ostrovech vládne islám, a proto je cestovatel může navštívit jen normálně oblečený. Plavky se netolerují ani na pláži.

Maledivy z hloubky
Největším magnetem byl pro nás ovšem úžasný barevný svět pod vodou. Potápěli jsme se v nádherných korálových labyrintech plných nejroztodivnějších rybích druhů. Byli jsme na dotek blízko obrovským mantám (rozpětí až 8 m), které nás doprovázely téměř na každém ponoru. Měli jsme to štěstí potápět se s několika druhy žraloků včetně kladivouna a žraloka velrybího.

Setkali jsme se i s jedovatými a nebezpečnými zástupci vodní říše, jako jsou ropušnice, perutýni, někteří rejnoci a korály. Zažili jsme ponory s extrémními vodními proudy, které nás během jedné hodiny odnesly několik kilometrů daleko.
Maledivy si nás úplně podmanily. Můžete je obdivovat z hydroplánu, z pláže nebo modré hlubiny a vždycky vás budou fascinovat.
Pr/Qr:1621/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek