TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1276034. návštěvník.
Tento den 387.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:10/2012
Rubrika:Téma
Autor:Jan Lukeš
Název:Celostátní setkání mládeže
Článek:Jedinečná, velkolepá, úžasná, duchovní akce celorepublikových rozměrů se uskutečnila ve dnech 14.–19. srpna na pomezí Čech a Moravy v malebné krajině Českomoravské vrchoviny, uprostřed chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy v pěkném a klidném městečku Žďár nad Sázavou, které se z 22 tisíci obyvatel rozrostlo na 28 000 a chvílemi i přes 30 000 lidí zaplňujících kdejaký koutek ve školách, v ulicích, v lesích, cukrárnách apod.
Celostátní setkání mládeže (CSM)
Žďár nad Sázavou, 14.–19. srpna 2012

Přípravný tým
Aby se však toto setkání mohlo uskutečnit, muselo už mnoho lidí předem toto setkání připravovat. Byla to především Sekce pro mládež České biskupské konference a mnoho dalších dobrovolníků a pomocníků, kteří většinou zdarma připravovali toto setkání doma, na různých přípravných víkendech po celé ČR přes rok, anebo sem začali „najíždět“ již od 6. srpna. 10. srpna již těchto „dříčů“ bylo ve Žďáru kolem 750!!! A tak mohl začít přípravný týden, kdy se dolaďovaly poslední přípravy před nájezdem téměř 5 000 mladých lidí.
(obrazek – pdf statistika-pripravak)

Mladí si mohli v přihláškách během roku vybrat, jestli pojedou jako účastníci, nebo se budou chtít zapojit do nějaké přípravné skupinky. Výběr byl tento a ještě větší;): ubytovatelé, recepce, režie, pořadatelé, recepce hostů a moderace skupin, technické zabezpečení, informace, stavbaři, úklid, doprava, informace, režie sobotní pouti, tisk apod.

V úterý 14. srpna to vypuklo! Město se začalo zaplňovat mladými křesťany z celé ČR. Nejvíce byla zastoupena samozřejmě Morava.
(další graf)

Celostátní setkání mládeže je i proto tak unikátní, že se koná přibližně jednou za 5 let. Letošní bylo jubilejní, páté.

Dosavadní setkání:
1. CSM 1993 (Velehrad, 8 000 účastníků)
2. CSM 1999 (Svatá Hora, 4 000 účastníků)
3. CSM 2002 (Žďár nad Sázavou, 5 000 účastníků)
4. CSM 2007 (Tábor-Klokoty, 6 000 účastníků)
5. CSM 2012 (Žďár nad Sázavou, 6 000 účastníků)

CSM představuje národní oslavu největší světové mládežnické akce katolické církve, kterou jsou Světové dny mládeže, jež se konají každé 2–3 roky a vrcholem těchto setkání je modlitební vigilie a druhý den mše svatá se Svatým otcem. Poslední setkání bylo minulý rok v Madridu a hned příští rok bude v Rio de Janeiru 22.–28. července 2013.

Hudební skupiny
Na hlavním pódiu, kde se odehrával společný program, většinou dvakrát za den (dopoledne a večer), se o hudební doprovod tentokrát postaraly tři kapely: Adorare z Valašska, VeKa kapela, která vznikla v centru života mládeže (CŽM) v Deštném v Orlických horách, a KaPři, kteří vypluli z rybníka CŽM v Příchovicích.

Motto setkání
Provázel nás Pavlův urývek z listu Galatským: „Ovocem Ducha je láska, radost a pokoj…“ (Gal 5, 22) Každý účastník se snažil tyto plody do svého života ještě více přijmout a hlavně si je odvézt do svého domova, mezi kamarády věřící i nevěřící, do škol, zaměstnání apod.

Přednášky, koncerty a to ostatní ;)
Na programu bylo možné si také vybrat ze široké škály přednášek na témata víra, církev a duchovní život, či vztahy, sexualita a manželství, nebo média, psychologie, móda. Nechyběly workshopy. Neuvěřitelné množství hostů, odborníků, kněží a biskupů nám velice krásně podalo tato témata a u většiny z nich nechyběla i velice zajímavá diskuze či odpovídání na dotazy.

Kompot
Tak jsem jmenoval časopis, který vycházel na tomto setkání a který si můžeš stáhnout na níže uvedených stránkách.

Pouť rodin
Co bylo také na tomto setkání originální, že se v sobotu konala Pouť rodin, takže nás bylo na mši svaté ne 6, ale skoro 10 tisíc! Odpoledne bylo možné si projít různé pěší poutní trasy, které nabízely rozličné úkoly, výstavy a umělecká představení. Putovali manželé, rodiny i samotní mladí. Já jsem pomáhal u stanoviště Origami, kde si účastníci mohli udělat holubičku z papíru a potom ji pověsit na strom… „jako Duch Svatý se zde bude holubice vznášet“. Jak vidíte na fotografii, byla to nádhera! ;)

Žďářiny
Tak se jmenovaly humorné televizní noviny, které jsme mohli vidět každý večer v 19.30 u hlavního pódia. Snad se časem objeví někde na internetu nebo na DVD TV NOE.

TV NOE a DVD ze setkání mít doma
TV NOE naštěstí na setkání nechyběla, přenášela mnohé v přímém přenosu a promítala vysílání na velkou obrazovku u hlavního pódia. Zpracovala také pěkné zpravodajství z jednotlivých dní, které si můžete prohlédnout na youtube.com po zadání „csm zdar zpravdoajstvi“ nebo primo na stránkách TV NOE v archivu.
Všechny přenosy, které TV NOE vysílala, můžete také mít doma. Byly to mše svaté, modlitba růžence, svědectví, sobotní vigilie apod. Stačí napsat na adresu vysilani@tvnoe.cz. Uveďte také svoji doručovací adresu. Záznamy vám pošlou na DVD obyčejnou poštou.

Požďárský set médií obsahuje knížku s texty katecechezí biskupů, svědectví a dojmy účastníků, DVD s filmem jak to bylo v zákulisí a CD s nejlepšími písničkami. Získat je můžeš ve všech centrech pro mládež nebo u Paulínek.

Další info, fotografie apod. najdeš na webu setkání: zdar2012.signaly.cz

Děkovná modlitba na závěr
Náš milující Otče, díky za toto setkání s Tebou uprostřed Tvé církve. Díky, že je i v naší zemi ještě tolik mladých věřících lidí a že jsem se mohl setkat se známými a poznat nové věřící kamarády. Odplať, prosím, Pane, také všem, kteří věnovali tolik času a energie tomu, aby setkání mohlo takto skvěle proběhnout. Díky, náš laskavý Otče, za krásné počasí, díky za slova povzbuzení, která jsem mohl slyšet od našich biskupů, kněží, přátel a která mně dávají sílu k tomu, abych se nevzdal a šel životem za Tebou… Již nyní Tě prosím o další setkání, abys jeho přípravě žehnal. Prosím, ať Tě nikdy neopustím, dávej mi prosím své dary v plnosti, ať mě nikdy neopouští láska, radost a pokoj. Navždy Tvůj ……………. Amen.

Tak co, kamaráde, že na dalším CSM nebudeš chybět? Opravdu to stojí za to!
Pr/Qr:1469/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek