TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275889. návštěvník.
Tento den 242.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:10/2012
Rubrika:Zajímavosti
Autor:Redakce
Název:Rok víry
Článek:Před rokem 11. října vydal náš Svatý otec Benedikt XVI. svůj apoštolský list s názvem „Porta fidei“, tedy Brána víry. V tomto dokumentu vyhlásil následující období od 11. října 2012 do 24. listopadu 2013 rokem víry. Tato data nejsou vybrána náhodou: první je dnem, kdy před 50 lety začal II. vatikánský koncil a před 20 lety byl vydán Katechismus katolické církve, a druhé je dnem slavnosti Ježíše Krista Krále (tedy závěr liturgického roku).

Možná se ptáte, proč zase nějaký ten rok – byl rok Eucharistie, růžence, křtu, biřmování atd. – není toho již příliš? Věřte, že ne. Vždyť víra je přece božskou ctností, kterou lneme k Bohu, je pro nás důležitá a z ní se odvíjí i naše služba Bohu.
Jistě během následujícího období dostanete od svých biskupů a kněží mnoho podnětů i úkolů právě o prožívání naší víry v Pána Ježíše. Nepochybně ale jedním z nejdůležitějších je přání našeho papeže Benedikta XVI.: „Přejeme si, aby tento rok vzbudil v každém věřícím touhu vyznat svou víru v plnosti a s novým přesvědčením, s důvěrou a radostí“ (srov. Porta fidei, 9). Víra není soukromá záležitost, i její veřejné vyznání je nesmírně důležité. Pro nás, ministranty, nejbližší spolupracovníky kněží a služebníky oltáře, to pak platí o to více.
Dobrým podnětem k poznávání víry církve, tedy naší víry, je četba a studium Katechismu (zvláště čl. 185–1065), případně YouCat (čl. 1–165) nebo Kompendium (ot. 33–217). Protože máme 12 článků víry (srov. apoštolské vyznání), můžete sami nebo společně s druhými probírat vždy jeden článek za měsíc. Zároveň jistě bude vhodné, když každý den obnovíte svoje osobní vyznání víry: např. modlitbou vyznání víry nebo modlitbou z kancionálu 019 či 039. Možností je mnoho. I v Tarsiciovi se budeme prožívání tohoto zvláštního roku více věnovat. Proto všem nám fandíme v onom prožívání víry v Pána Ježíše, kterému můžeme sloužit v takové blízkosti.
Pr/Qr:1350/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek