TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275970. návštěvník.
Tento den 323.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:11/2012
Rubrika:Duchovní slovo otce biskupa
Autor:biskup Václav Malý
Název:Nikdy se nevzdávej
Článek:Zdravím vás, milí ministranti,
když jsem přemýšlel, co bych vám napsal, napadlo mě, že jistě máte rádi sport. Mnozí z vás hrají fotbal nebo jiné míčové hry, někteří třeba rádi plavete, běháte, lyžujete a nevím co ještě. I já mám dosud v oblibě a pěstuji některé sporty nejen jako televizní divák. Nejsem ani dost Pánu Bohu vděčný za to, že mohu bez potíží sportovat.

Nedávno proběhla v Londýně paraolympiáda - světová soutěž pro ty, kdo jsou různým způsobem zdravotně omezeni. Byli mezi nimi mnozí, kterým chyběla jedna nebo dokonce obě končetiny. Obdivoval jsem, s jakým zápalem se vkládali do sportovního klání. Kolik vůle museli vynaložit, aby překonali své zdravotní obtíže. Oceňoval jsem, že se dovedli radovat, když se jim dařilo, a nefňukali, že nemohou být ještě lepší, kdyby jim to zdraví dovolilo. Nestyděli se ukázat na veřejnosti i se svými tělesnými nedostatky. Nestáli o to, aby je druzí litovali a soucitně se k nim skláněli. Dovedli se vypořádat se vším nepříjemným bez výčitek, proč právě oni jsou na tom hůře než ostatní.
Zastyděl jsem se, že mám daleko do jejich statečnosti, s jakou se dovedou poprat se svými životními těžkostmi. Těšili se z toho, že vůbec ještě něco mohou. My chceme všechno super a když se nám to nedaří, jsme protivní a rozladění. Že to může být s námi i jinak?
Pr/Qr:1427/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek