TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284721. návštěvník.
Tento den 398.
Svátek
Dnes má svátek
Marcela.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:11/2012
Rubrika:Co dokáže počítač
Autor:Zbyněk Pavienský
Název:Digitální církev
Článek:„Blaze tobě, Šimone, neboť ti to nezjevil ani Google, ani Facebook. A já ti pravím, že ty jsi správce, a na tobě zbuduji peer-to-peer síť a žádný hacker ji nepřemůže. Alokuji ti blok IP adres a tu doménu, kterou odmítneš, té bude odmítnuta IP adresa, a tu kterou přijmeš, ta přijme i IP adresu. Tehdy nařídil učedníkům, aby nikomu neříkali, že on je správce sítě“ (Evangelium podle Ajťáka). Asi to není přesně takhle, ale každopádně i církev svatá, stojící jednou nohou na světě vezdejším a druhou už v Království Božím, se rozhodla hlásat dobrou zprávu Ježíše Krista i ve světě IP adres a DNS serverů.

Dnes už má téměř každá farnost svoji vlastní webovou stránku, nemluvě o biskupstvích a centrech mládeže. Ale jak je na tom Vatikán a jeho hlava papež Benedikt XVI.? Kdo by čekal zaostalost a amatérismus, byl by asi zklamán, neboť Svatý stolec s úspěchem využívá všech vymožeností internetu. Ostatně sám papež hovoří přímo o nutnosti vložit nové komunikační technologie do služby celkovému dobru člověka. Pokud budou moudře využívány, mohou přispět ke splnění touhy po pravdě a jednotě.

Zábavní park ve Vatikánu?

Nejdůležitějším internetovým portálem Svatého stolce je stránka www.vatican.va. Na ní lze nalézt téměř vše od papežových kázání, promluv, konstitucí, dopisů až po plánované cesty a modlitby. Na tomto portále se nalézá i stránka Vatican Player. Není to, jak by se mohlo na první pohled zdát, stránka o vatikánském zábavním parku, ale video portál se spoustou záběrů z papežových cest a promluv - http://www.vatican.va/video/index.html. Dokonce zde nalezneme kameru, která živě snímá buď prostor před katedrálou Petra a Pavla, nebo přenáší záběry ze slavnostních mší. Podobný materiál nalezneme i na Youtube kanálu – www.youtube.com/vatican. Všechny tyto zdroje jsou sice dostupné v pěti jazycích, ale čeština mezi nimi bohužel není. Naštěstí existuje vatikánský rozhlas, který má i svoji českou variantu a na adrese www.radiovaticana.cz nalezneme velice kvalitní zpravodajství ze světa katolické církve.

Můj přítel papež.

Mohlo by se zdát, že Svatý stolec by mohl být se svým umístěním v digitálním světě spokojen, ale biskup Claudio Maria Celli, prezident Papežské rady pro sociální komunikační prostředky, rozhodně spokojen není. Jako příklad uvádí, že po zadání otázky "Who is Jesus" ("Kdo je Ježíš") do Googlu není ani jedna z prvních deseti odpovědí katolická - ještě před první katolickou stránkou doporučí Google dokonce i muslimský web. Samozřejmě jsem to hned vyzkoušel a v češtině na mě naštěstí žádní musulmani nevyskočili, ale na první stránce byla spousta počeštěných amerických encyklopedií a teprve na druhé stránce jsem našel odkaz na spolčo v Hradci Králové. Otázka, kdo je Ježíš, je samozřejmě pro křesťana naprosto zásadní, ale přesto se mi zdá, že není v češtině příliš častá. Proto jsem Googlu položil jednoduchý dotaz "Ježíš Kristus" a hned na druhém místě po wikipedii byl odkaz na www.víra.cz, kterou provozuje pražské arcibiskupství. Jak je vidět, ve Vatikánu chybí hlavně čeští internetoví specialisté. Proto se kluci dobře učte, církev vás volá.

P.S. Úplně jsem zapomněl na Facebook. Pokud by jste se chtěli přátelit se Svatým otcem, máte k dispozici dokonce šest profilů. Dotazem ve Vatikánském rozhlasu jsem zjistil, že ani jeden není pravý. Zcela jistě pravý je ovšem profil Jesus Christ the Son of God (Ježíš Kristus Syn Boží). U něho máte jistotu, že majitel účtu je vždy online :)

Opravdové přátelství se Synem Božím vám přeje Zbyněk.
Pr/Qr:1521/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek