TOPlist
lednové čísloúnorové číslobřeznové číslo


Jsi 1293229. návštěvník.
Tento den 202.
Svátek
Dnes má svátek
Svatava.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:11/2012
Rubrika:Cestománie
Autor:Ondřej Havelka
Název:Manhattan
Článek:Současný Babylon neboli pulzující mraveniště zdánlivé svobody

Manhattan se rozkládá na stejnojmenném ostrově a je jedním z pěti městských obvodů města New York v USA. Při procházce rušnými ulicemi potkáte lidi z celého světa, kteří s sebou do New Yorku přinesli část své kultury. V čínské čtvrti nakoupíte živé žáby, taxíkem vás sveze hovorný Ind, v italské kavárně vás obslouží Mexičan, hotdog na Broadwayi vám prodá Afričan z Angoly a mezi ortodoxními židy, Araby a indiány budete těžko hledat typického Newyorčana.
New York je město, které nikdy nespí. Ve dvě hodiny v noci všední den jsou ulice plné lidí a aut. To ovšem neznamená, že by uprostřed noci bylo stejně bezpečno jako přes den. New York byl v osmdesátých a devadesátých letech pověstný enormní kriminalitou. Přestože počet vražd za posledních 10 let výrazně poklesl, zůstávají některé obvody New Yorku, např. Bronx nebo Harlem, pro bělocha velmi nebezpečné.
Méně bezpečné části města New York jsou rodištěm rapové a hiphopové kultury, kterou lze považovat za typicky americkou, i když je třeba dodat, že tyto styly patří zejména Afroameričanům a hudba má často rasistické texty vůči bělochům. Nejznámější a nejbohatší newyorští hudebníci, kteří stáli u zrodu gangsta rapu, patří často do nebezpečných gangů. Fakt, že se hoši z gangů občas postřílejí, dosvědčují takoví zpěváci, jako třeba zavraždění 2pac, The Notorius B.I.G. nebo 50 Cent, který přežil devět zásahů kulkou.
Komiksy jsou v Americe stále velmi populární. Na autobusových zastávkách, v busech nebo v metru prohlížení komiksů vede, ovšem poslední dobou si je čtenáři prohlížejí na svých tabletech. Tablet nebo iphone jsou v New Yorku enormně populární. Prakticky každý, kdo kráčí po ulici, sám je zahleděn do svého elektronického společníka. Oční kontakt mezi lidmi ve městě je minimální, až nulový. Nenarušování osobní svobody je zde dohnáno do extrému. Lidé se na sebe prostě nedívají.
Mít spolehlivé nové auto není v Americe předmětem závisti jako u nás, lidé se tam neposuzují podle aut. Američani mají stále levné pohonné hmoty, takže populární jsou velké výkonné automobily. Pro nás a naše neustálé zdražování a zvyšování daní je to pořád utopický americký sen.
Manhattan je úžasnou betonovou džunglí mrakodrapů a výškových budov. V New Yorku se nalézá asi 5 600 mrakodrapů a 48 z nich má přes 200 m, což je nejvíce na světě. Tento pohled uvidíte z vyhlídkové terasy Empire State Building. Výška střechy této budovy je 381 m. Někteří by v tom mohli hledat symbolickou paralelu s II. ekumenickým koncilem konaným v roce 381, ale my víme, že numerologie a pověry do křesťanství nepatří :).
Socha svobody neodmyslitelně patří k New Yorku. Stojí na ostrově svobody a svou výškou 46 metrů na 47 metrů vysokém podstavci odkazuje na přátelství a pomoc, kterou Francie poskytla americkým osadníkům v jejich boji za nezávislost na Velké Británii započatém v roce 1776.
Budovy pnoucí se až k nebi, množství lidí a kultur, americká státní hrdost, ovládání světové ekonomiky, udávání trendů, pohádkově bohatí mocní lidé, nezávislost, svoboda - to vše na mě působilo jako starozákonní Babylon…
Pr/Qr:1462/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek