TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1282547. návštěvník.
Tento den 182.
Svátek
Dnes má svátek
Irena.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:9/2013
Rubrika:Co dokáže počítač
Autor:Zbyněk Pavienský
Název:Brýle? Brýle!
Článek:Všem je asi jasné, že svět techniky a počítačů udělal během několika desítek let neuvěřitelný pokrok. Dnešní mobily mají výrazně vyšší výkon než tehdejší sálové počítače a data, která byla zaznamenána na kilometrech magnetických pásků, se dnes vejdou na „flešku“ za pár kaček. Vývoj ale stále pokračuje a dnešním trendem je touha vylepšit to, co se zdá být velmi často nedokonalým – tedy samotného člověka. Nemusíte se bát, vznik androida, tedy člověka těsně spojeného se strojem, je stále tématem sci-fi a hollywoodských trháků. Dnes se podíváme na něco mnohem jednoduššího … na (ne)obyčejné brýle.

Oko, do duše okno.

To možná platilo dříve, dnes slouží oči k daleko zábavnějším účelům. A to především k používání nového technologického výstřelku – brýlí Google Glass. Ono v podstatě ani tak nejde o samotné brýle, ale spíše o malý počítač vybavený průhledovým displejem a projektorem, který promítá obraz přímo na sítnici oka. Takto vytvořený obraz se zobrazuje zdánlivě pár desítek centimetrů před očima. Někoho by mohlo napadnout, že počítač na oku je jistě dobrá věc, ale co klávesnice a myš? Tu budeme nosit v batohu? Naštěstí jsou Google Glass vybaveny hlasovým ovladačem, díky kterému není potřeba žádné další ovládací zařízení.

OK, glass.

Základním slovem, tedy takovým zapnutím počítače, je příkaz „OK, glass“ po kterém začnou brýle naslouchat vašim příkazům. Tím nejvíce používaným bude nejspíš povel „Take a picture“, tedy „Udělej obrázek“. Na tento pokyn foťák obsažený v brýlích vyfotí právě to, na co se díváte. Podobně po příkazu „Record a video“ (nahraj video) začne kamera natáčet přesně ve směru vašeho pohledu. Takže až se kolem vás prožene nějaký cyklista nebo lyžař a bude křičet „Take a picture“ nemusíte rychle shánět foťák a fotit ho, spíše se na jeho šílený výkon budete během chvilky moci podívat na Youtube nebo Facebook. (Umím si představit, že za čas bude internet plný záběrů různých pádů a karambolů točených Google brýlemi.)

Focením a točením videí ovšem možnosti Google Glass nekončí, umožňují dále hledat na internetu, informovat o počasí a posílat poštu. Jednou z očekávaných aplikací je i rozpoznávání obličejů. Brýle nevzbudily ovšem pouze nadšení z technologického pokroku, spousta institucí již předem informuje o zákazu jejich používání. Jedná se především o divadla a kina, kde je veškeré nahrávání zakázáno. Stejnou nevoli mohou uživatelé brýlí vzbudit i u svých spoluobčanů, kteří se mohou obávat, zda nejsou tajně natáčeni a fotografováni. Uvidíme, jestli za pár let budou Google Glass zapomenutou hračkou, nebo se stanou běžnou součástí našeho života.

Pěkný a ničím nezkalený pohled na nový školní rok vám přeje Zbyněk.

Rámeček:
Co řekl v Rio de Janeiro o očích papež František?
Běžně u vás slýcháme, že rodiče říkají: „Děti jsou zřítelnicí našich očí“. Jak krásným vyjádřením je tato brazilská moudrost, která mladým lidem dává podobu oční panenky, okna, kterým do nás vstupuje světlo, aby nám darovalo zázrak vidění. Co z nás bude, nebudeme-li pečovat o své oči? Jak budeme moci jít dál? Mým přáním je, aby si v tomto týdnu každý z nás kladl tuto provokativní otázku.
Pr/Qr:1418/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek