TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1276192. návštěvník.
Tento den 145.
Svátek
Dnes má svátek
Taťána.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:5/2015
Rubrika:Téma
Autor:Redakce
Název:V oblacích jako doma
Článek:Ačkoliv tráví většinu času na obloze, nikdo o něm nemůže říct, že má hlavu v oblacích. Vynikajícího parašutisty a mnohonásobného mistra světa a Evropy Libora Jirouška jsme se ptali na radosti a strasti života prožívané během volného pádu.

Je skákání s padákem nebezpečný sport?
Parašutismus patří do kategorie rizikových sportů, takže ano. Riziko je však minimální, jestliže se dodrží všechny předpisy a postupy. Já to vždycky přirovnávám k jízdě autem. V autě mě může někdo nabourat a zranit, aniž bych tomu mohl předejít, kdežto v parašutismu si za své zranění můžu jen já sám.

Hraje při úrazech větší roli lidská chyba, nebo prostá náhoda?
V drtivé většině je to lidská chyba. Je jen opravdu málo případů, kdy nastane nějaký technický problém, který by nešel vyřešit.

Co je při skákání s padákem nejtěžší? Nač myslíte, když stojíte v otevřených dveřích letadla? Máte strach?
Nejtěžší je asi být neustále připraven na rychlé a správné rozhodnutí při nějaké krizové situaci. Strach mívám jen někdy, např. po nějaké delší pauze. Není to vyloženě strach, ale taková nejistota. Jelikož dělám parašutismus profesionálně, ve dveřích letadla myslím na co nejlepší provedení závodního seskoku.

Už se Vám stalo, že se Vám neotevřel hlavní padák a musel jste použít záložní?
Padák se mi neotevřel poprvé, když jsem měl 6 500 seskoků, takže je to velmi bezpečný sport :-). Nyní mám přes 8 600 seskoků a padák se mi neotevřel ještě dvakrát.

Podařilo se Vám vždycky přistát, kde jste chtěl, nebo jste už někdy skončil na stromě či v rybníku?
Já jsem začínal v roce 1994, kdy se ještě skákalo na kulatých padácích, které nešly tolik řídit. Asi při patnáctém seskoku jsem přistál do lesa, aniž bych se nějak zranil.

Sportujeme většinou pro radost a dobrý pocit. Co Vám přináší při parašutismu největší radost?
Tím, že dělám parašutismus závodně, mám největší radost z medaile na MS nebo ME. Dále to jsou seskoky v pěkném prostředí, např. nad Dubají nebo v Alpách.

Pohled na odvážlivce letícího vzduchem je nádherný. Jakým způsobem se ve vzduchu pohybujete?
A jak dlouho Vám trvalo, než jste se to naučil?
Pohyb ve vzduchu se provádí tvarováním těla. Např. když natočíte dlaně doprava, otočí se tělo doprava, když natáhnete nohy, letíte dopředu atd. Mně to trvalo docela dlouho. Nejtěžší je naučit se padat stabilně. Dříve nebyly větrné simulátory, jako je dnes např. v pražských Letňanech, takže to šlo velice pomalu. Dnes se průměrný člověk naučí udržet stabilní polohu za tři minuty ve větrném tunelu.

Víme, že jste se ve skocích padákem stal mistrem světa. V čem konkrétně se v parašutismu soutěží?
Od roku 2008 mám 6 titulů mistra světa a 3 tituly mistra Evropy. Disciplín je mnoho, ale já závodím v přesnosti přistání, individuální akrobacii a skupinové akrobacii.

A jaká je Vaše nejoblíbenější disciplína? Sestavy více letců, free fly nebo třeba skysurfing?
Nemám žádnou nejoblíbenější disciplínu. Každá disciplína má něco do sebe, nejvíce mi však jde individuální akrobacie. Při ní se seskok nahrává ze země na kameru a hodnotí se rychlost a čistota předepsaných šesti prvků.

Sportem se zdokonalujeme. Co Vám dal parašutismus? A co na to říká Vaše rodina?
Pocházím z rodiny, kde oba moji rodiče skákali z letadla. Díky tomu vědí, o čem to je a fandí mi. Nejvíce mi parašutismus dal asi možnost poznat spoustu zajímavých míst po světě a samozřejmě spoustu známých.

Jaká vlastnost je pro paragána nejdůležitější? A co byste poradil klukům, kteří by chtěli začít skákat?
Nejdůležitější je schopnost řešit věci rychle a správně. Lidem, kteří chtějí skákat, bych poradil, aby si vyzkoušeli tandemový seskok a byli připraveni na to, že je to chytne a že to není nejlevnější sport :-).

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho bezpečných přistání.

Medailonek
Mgr. Libor Jiroušek
Věk: 36 let
Studium: Aplikovaná tělesná výchova
Rodina: ženatý, dcera
Sporty: parašutismus, pragliding, sjezdové lyžování

Technické zajímavosti
Výška nezbytná pro otevření padáku: min. 800 m
Let volným pádem: dle výšky seskoku, od 5 do 60 sekund
Výška seskoku: od 900 do 4 000 m


Parašutistické disciplíny
Přistání na cíl - tradiční disciplína vycházející z armádního výcviku. Soutěžící musí trefit cíl o velikosti 2 cm. Čeští borci patří v tomto oboru mezi světovou špičku.

Relative Work – vytvoření formace více letců během volném pádu. Skáče se většinou z výšky 4000 metrů a na vytvoření požadovaného tvaru má celá skupina 45 sekund. Vše natáčí kameraman, který letí společně s týmem.

Individuální akrobacie – v této disciplíně je skokan hodnocen podle rychlosti a přesnosti salt a otáček prováděných během volného pádu.

Free Fly – jak již název napovídá, jedná se o volný let. Oblíbenou polohou je let, či spíše pád hlavou dolů, při kterém může letec dosáhnout i rychlosti 300 km/h. Velice náročné na fyzickou zdatnost.

Free Style – krásný a zajímavý styl, během něhož provádějí skokani v podstatě gymnastiku ve vzduchu.

Swooping – úplně nová disciplína, při které parašutisti používají malé rychlé padáky. Těsně před přistáním provedou prudkou otočku, čímž ztratí výšku, ale získají značnou rychlost. Cílem je letět několik desítek metrů vodorovně nad zemí. Asi nejriskantnější parašutistická disciplína.

Skysurfing – jednoduše surfing během volného pádu se speciálním prknem připevněným na nohy. Prkno svým prohnutím připomíná křídlo, což umožňuje jak „surfování“ ve vzduchu, tak i nejrůznější vzdušnou akrobacii.

Birdman – „ptačí muž“. Skokani mají speciální kombinézu, která vytváří při letu vztlak a parašutista zažívá skutečný pocit letu. Přistává se na klasickém padáku. „Ptačí“ kombinézy se stále vyvíjejí a cílem je přistání bez padáku.

Asi nejzákladnější parašutistickou disciplínou je vyskočit z letadla a po přistání odejít po svých. První padák vymyslel Leonardo da Vinci, ale skutečný seskok byl uskutečněn až na počátku 20. století na kulatém padáku. Ve druhé polovině minulého století se začal používat nový padák typu křídlo, který je oproti kulatému lépe ovladatelný, umožňuje létat proti větru a především je bezpečnější.
Pr/Qr:1545/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek