TOPlist
lednové čísloúnorové číslobřeznové číslo


Jsi 1287119. návštěvník.
Tento den 586.
Svátek
Dnes má svátek
Marek.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:5/2015
Rubrika:Co mi vrtá hlavou?
Autor:otec Petr Šabaka
Název:Jak se oblékat na nedělní mši?
Článek:Jedna babička v kostele mně naznačila, že bych se měl na nedělní mši oblékat jinak.
Jak se mám tedy správně oblékat na mši svatou? Když mám na sobě ministrantské oblečení, není to nakonec jedno, co mám pod ním?
Adam, 14 let

Adame,
jako student jsem rád chodil na koncerty vážné hudby. Měl jsem na sobě oblek, přišel jsem do foyer (prostor při společenském sále určený k oddechu o přestávkách), koupil jsem si program a sodovku (na víc jsem neměl) a cítil jsem, že se nacházím v dobré společnosti. Celý večer byl koncertem krásna, radosti a důstojnosti.
Také miluji přírodu, nemohu se dočkat, až natáhnu vojenské kalhoty a pevné boty, vezmu batoh na záda a koupím si jízdenku někam daleko od civilizace.
Šaty nedělají člověka, ale člověk obléká šaty vhodné pro různé příležitosti. Svým oblečením také něco druhým manifestujeme. Ministrantským oblečením druhým ukazuješ, že jsi ve službě, že pomáháš knězi, aby bohoslužba probíhala krásně, důstojně, slavnostně a plynule.
Bohoslužba je sama o sobě slavnost a společenská událost. Tomu by mělo odpovídat i naše oblečení. Myslím si, že není nutné být vyšňořen jako na svatbu, ale sluší se mít čisté, vyžehlené, neroztrhané, nevyzývavé oblečení. Při slavnostech bych volil slavnostnější oblečení, třeba se budeš cítit jako já, když jsem chodil na ty koncerty: slavnostně naladěn a v dobré společnosti, s níž souzníš názory, postoji, chováním, vystupováním i oblečením.
Výjimku můžeme dostat, když jsme například na výletě a zastavíme se v kostele. V batohu po horách asi nikdo nenosí kalhoty s puky a bílou košili.
Na závěr bych rád citoval jednu biblickou inspiraci: „Nesuďme už tedy jeden druhého, ale raději posuďte, jak jednat, abyste nekladli bratru do cesty kámen úrazu a nepůsobili pohoršení“ (Řím 14, 13). Je zajímavé nalistovat si tento verš v Bibli a přečíst si ho v kontextu. Jestliže tvé oblečení bude potěchou očí té babičky, proč si je na sebe nevzít, zvlášť pokud nemáš nějaký jiný zvláštní osobní důvod.
Pr/Qr:1450/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek