TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1276097. návštěvník.
Tento den 50.
Svátek
Dnes má svátek
Taťána.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:7/2015
Rubrika:Nej
Autor:Josef Lavička
Název:Lanovky
Článek:Vážení prázdninoví nadšenci,
abyste během dvouměsíčního odpočinku nevypadli ze školní rutiny, na úvod jedna definice: „Její vozidla se pohybují po šikmé nebo vodorovné trase a jsou poháněna pomocí tažných lan. U některých druhů jsou vozidla či sedačky zavěšeny na nosných lanech.” Ne, tohle není popis kladky z hodiny fyziky. Řeč je o lanovce. Pojďme se tedy podívat zblízka na rekordy a kuriozity lanových drah, jak se jim oficiálně říká.

Český stařeček
Přinášíme vyložený tip na prázdninový výlet. Visutá sedačková lanovka mezi Pecí pod Sněžkou, Růžovou horou a naším nejvyšším vrcholem Sněžkou je v rámci Evropy nejstarší lanovou dráhou svého druhu. Měří celkem 3 527 m a překonává výšku 450 m (končí kousek pod vrcholem Sněžky). Lanovka byla uvedena do provozu už v roce 1949. Momentálně funguje celoročně a během jednoho roku využije jejích služeb zhruba půl milionu turistů.

Lanovka poháněná vodou
Jako naprosto z jiného soudku působí lanovka v britském Hastings. Tedy působila. Do roku 1973 byla totiž tato nejpříkřejší lanová dráha Británie poháněna vodním pohonem. Voda byla ukryta v tancích v horní stanici lanovky a pomocí důmyslného mechanismu vytlačovala kabinu lanovky nahoru. Po následné modernizaci byly v roce 1976 do provozu uvedeny nové kabiny na elektrický pohon.

Česká stopa v Bolívii
I ve vysokých bolivijských horách lze nalézt kousek Česka. Mezi bolivijským hlavním městem La Paz a sousedním Al Alto jezdí od loňského roku nejvýše položená lanovka světa. Linka o délce 2 664 m, která projíždí rekordní výškou 4 000 m n. m., přepraví za hodinu až 18 000 pasažérů. A co ta zmíněná česká stopa? Odbavovací systém dodala společnost z Vysokého Mýta.

Lanovka v Bibli?
Je více než jisté, že v biblických dobách se lanovka, jak ji známe dnes, určitě nepoužívala. S jistotou však víme také to, že princip lanové dráhy byl používaný ještě dávno před narozením Pána Ježíše. Důkazem nám jsou čínské malby ze 4. století př. n. l. Lanovky se tehdy používaly výhradně k přepravě materiálu a jejich největším nedostatkem byla slabá lana z přírodních vláken. Právě kvůli tomu se tohoto zařízení tehdy nedalo používat k přepravě osob.

Zdroje: wikipedia.cz
http://21stoleti.cz/2005/01/21/10-nejlanove-drahy/
http://skimagazin.cz/nej-lanovky-sveta.html
http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/la-paz-ma-nejvyse-polozenou-lanovku-sveta-na-stavbe-se-podileli-i-cesi-1089463#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink
http://cestovani.idnes.cz/foto.aspx?r=kolem-sveta&c=A120523_230757_igsvet_brd&foto=BRD435df3_Hastingscliffrailway.jpg
Pr/Qr:1404/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek