TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1283597. návštěvník.
Tento den 369.
Svátek
Dnes má svátek
Valérie.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:10/2008
Rubrika:Aktuálně
Autor:PhDr. Radomír Malý
Název:Pius XII. – papež, který mlčel?
Článek:Mnoho se v posledních letech psalo o papeži Piu XII. Prý byl spolupracovníkem Hitlerovým. Fandil jeho válečnému tažení a přál mu vítězství. Pokládal prý nacismus za menší zlo než komunismus. Proto mlčel k Hitlerovým zločinům, především k vraždění Židů v plynových komorách.


To jsou ovšem absolutní nesmysly a lži. Pius XII. se občansky jmenoval Eugenio Pacelli. Narodil se r. 1876 v Římě, vysvěcen na kněze byl r. 1899. R. 1917 se stal nunciem v Německu, r. 1929 kardinálem, r. 1930 státním sekretářem, to znamená druhým nejdůležitějším mužem v Církvi hned po papeži. Byl velmi zbožný, mnoho hodin trávil na modlitbách.
Když se Hitler stal německým kancléřem, patřil kardinál Pacelli k předním odpůrcům nacistického režimu. Byl autorem protinacistické encykliky papeže Pia XI. „S palčivou péčí“, která ostře odsuzuje německý nacismus pro jeho rasovou nenávist a také proto, že pronásleduje Církev. Pacelli nemohl být přívržencem nacismu, neboť ten byl protikřesťanský. Hitler zavíral kněze a aktivní katolíky do koncentračních táborů. Nacistická nauka považovala Ježíše Krista za „špinavého židovského kluka“ a katolickou víru za „zhoubu německého národa“.
R. 1939 byl Pacelli zvolen papežem a přijal jméno Pius XII. Snažil se přimět fašistickou Itálii, aby nebojovala po boku Německa. Bez úspěchu. Papež Pius XII. protestoval proti německému napadení Polska, později i proti napadení dalších zemí. Když r. 1942 zahájil nacistický režim deportace Židů do koncentračních táborů, Pius XII. se proti tomu ozval ve svém vánočním poselství. 5. května r. 1943 Vatikán jako první stát světa zveřejnil informace o tom, že v koncentračních táborech na území obsazeného Polska jsou Židé vražděni v plynových komorách. Nacisté totiž tvrdili, že Židé jsou odváženi „na práci“.
Opravdové hrdinství prokázal Pius XII. na podzim r. 1943, když Němci obsadili Řím. I tam zahájili deportace Židů. Papež nařídil jejich ukrývání v klášterech a na farách. Mnoho jich nalezlo útočiště i na území Církevního státu, dokonce i v papežově letní rezidenci Castelgandolfo. Z 9 tisíc římských Židů se tak díky Církvi a zejména Piovi XII. zachránilo 7 tisíc. Za to mu poděkovalo po válce mnoho významných židovských osobností, mj. i známý fyzik Albert Einstein, jenž byl židovského původu. Vrchní římský rabín Izrael Zolli se také zachránil díky Církvi. Po válce v italském rozhlase dojatě děkoval Piovi XII. Později se stal katolíkem. Jiný významný rabín Pinchas Lapide vyhodnotil, že Pius XII. má přímo nebo nepřímo zásluhu na záchraně 800 tisíc Židů. To ocenili i ministerští předsedové Státu Izrael Moše Šarett a Golda Meirová.
S pomluvami na adresu Pia XII. začali nejdříve sovětští komunisté. Chtěli diskreditovat Církev a byla jim dobrá každá lež. Protože nemohli najít žádný dokument, který by usvědčil Pia XII. ze spolupráce s nacisty, uložili svému agentovi v Německu Rolfu Hochhutovi, aby napsal „drama“. Hochhuth je na seznamu agentů komunistické tajné služby. Tak r. 1963 vznikla hra „Náměstek“, sepsaná jen na základě výmyslů, které vůbec neodpovídají skutečnosti. Tak vznikla pomluva o Piu XII., jenž údajně „mlčel“ k Hitlerovým zločinům. Pravda je však úplně jiná.
Pr/Qr:1857/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek