TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284302. návštěvník.
Tento den 608.
Svátek
Dnes má svátek
Rostislav.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:2/2009
Rubrika:Manželství
Autor:Zbyněk Pavienský
Název:Manželství s upgradem
Článek:
Rodina je základ státu – ač to tvrdili i komunisti, přesto je to stále pravda. A manželství je základ rodiny. Takže v podstatě na nás, ženáčích, leží celá tíha národní ekonomiky, hrubého domácí produktu a vyrovnaného státního rozpočtu. Jak si s tím vším poradit? Nechat se upgradovat!
Žiji již patnáctým rokem ve šťastném manželství a za vše vděčím jen a pouze upgradu. A snažím se, jako každý dobrý uživatel, upgradovat pravidelně.

Tak jako každý kluk, který se rozhodne pro rodinu i já jsem nejdřív poohlížel po nějaké pěkné slečně. Nejprve jsem si stanovil jasná pravidla – měla by s ní být sranda, musí se mi líbit a já ji musím zaujmout. A najednou, ač se to zdálo předtím nemožné, tady byla jedna taková. Slovo dalo slovo a už jsme stáli na radnici. (V té době jsem totiž ještě zdaleka nebyl křesťanem. Tušil jsem, že mě něco volá, ale ani náhodou mě nenapadlo, že by to mohl být Ježíš Kristus.) A najednou jsme byli manželé a náš život se začal měnit. Doba chození je i dobou předvádění. Přece nebudu své holce ukazovat svoje špatné vlastnosti a radši zatnu zuby, než abych se předvedl ve špatném světle. I v manželství jsem ochoten se kvůli své ženě změnit, ale v běhu všedních starostí o nějakém předvádění nemůže být ani řeči.

A pak začnou problémy. Přicházejí první vzájemná zranění. Stačí slovíčko, zbytečně příkrý tón řeči, vlastní sobecké zájmy a z manželství se stane běh minovým polem. A přitom ani netušíte kde se stala chyba. Tohle je okamžik kvůli kterému se rozvede polovina manželství. Ale my jsme dostali dar. Byl to dárek z lásky, zdarma a navíc jsme si ho vůbec nezasloužili. Konečně jsem totiž pochopil, kdo mě celý život volá, a nechal jsem se pokřtít. A bylo jasné, že musíme obnovit svůj manželský slib – takzvanou konvalidací. Společně se svojí ženou jsme začali docházet na předmanželskou přípravu (ač už deset let manželé) a z Kristovy lásky se nám dostalo prvního manželského upgradu.

Pochopili jsme, co to vlastně znamená odpuštění, co znamená sebedarování. Není to prosazování svých názorů, ani vlastních zájmů. Je to naslouchání tomu druhému, hledání jeho potřeb a snaha o jejich naplnění. A ve dvanáctý rok manželství jsme se znova vzali. Tentokráte v kostele, se slavným manželským slibem a s touhou po neustálém upgradu.

A to že se občas pohádáme? Co by to bylo za vztah, kdyby v něm nejiskřilo? Hlavně se ale snažíme pravidelně obnovovat svůj manželský software. A to především modlitbou, nejen tou osobní, ale hlavně společnou. Děkujeme Kristu a Panně Marii za vše, co jsme dostali, prosíme a žehnáme. Snažíme se, abychom neztratili spojení na aktualizační centrum a mohli mít neustále nejnovější upgrade. Ten nám umožňuje s láskou překonávat naše chyby a stále k sobě nacházet cestu.

Takže ať děláte, co děláte, snažte se mít vždy co nejaktuálnější software. Upgrade je zdarma, stačí poprosit. Vybudujte si pevnou a zabezpečenou linku a buďte připraveni. Stojí to za to!

P.S. Co myslíte, kolikáté výročí svatby budeme slavit?

Váš upgradeovaný fotograf a redaktor Zbyněk Pavienský
Pr/Qr:1434/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek