TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275960. návštěvník.
Tento den 313.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:11/2010
Rubrika:Co dokáže počítač
Autor:Tomáš Chlouba
Název:Operační systémy pro mobilní telefony
Článek:Mobilní telefony již dávno nejsou jednoduchým zařízením, určeným jen pro telefonování, případně psaní textových zpráv. Staly se multifunkčními zařízeními, která umí plnit funkci fotoaparátu, kancelářského pomocníka, můžeme na nich hrát hry, nakupovat, vyhledávat informace nebo také přistupovat k internetu. Vzhledem k tomu, že to jsou velmi náročné funkce na software telefonu, začaly vznikat operační systémy pro mobilní zařízení. My si něco povíme o nejznámějších z nich.

Android
Operační systém od firmy Google, který je založen na Linuxovém jádru, vznikl v roce 2007, do distribuce se dostal poprvé v únoru minulého roku. Jedná se o systém s otevřeným zdrojovým kódem, u nás jsme se s ním mohli poprvé setkat na mobilním telefonu T-Mobile G1. Výhodou je zejména velká dostupnost aplikací z Android Marketu, což je jakýsi katalog volně dostupných aplikací, které může naprogramovat díky zdarma poskytovanému vývojovému prostředí prakticky každý.

Windows Mobile / Windows Phone
Firma Microsoft nabízí od roku 2003 pro chytré mobilní telefony operační systém Windows Mobile, který byl určen zejména pro zařízení s tlakovým dotykovým displejem, ovládaným pomocí stylusu. Jelikož se ovšem mnohem více rozšiřují telefony s kapacitním dotykovým displejem, který reaguje na pouhý kontakt prstů s telefonem, bylo nutné operační systém revidovat a Microsoft vytvořil úplně nový systém Windows Phone 7 tak, aby odpovídal požadavkům těchto zařízení. Nevýhodou je samozřejmě to, že se jedná o komerční produkt, výhodou ovšem velká provázanost s ostatními produkty firmy Microsoft. Nový operační systém vyšel v říjnu letošního roku.
Symbian
Symbian OS, respektive platforma Symbian, je jedním z nejstarších operačních systémů pro mobilní zařízení. Původní firmu zakoupila v roce 2008 Nokia a v únoru letošního roku uvolnila Symbian jako systém s otevřeným zdrojovým kódem. Jedná se pravděpodobně o nejrozšířenější operační systém pro mobilní telefony. V současné době se připravuje Symbian^4, který je založen na frameworku Qt, který umožňuje zejména vylepšení grafického rozhraní a přizpůsobení potřebám zařízení s kapacitním displejem. Velkou výhodou Symbianu je dlouhodobý vývoj, velké zastoupení v dostupných zařízeních a nyní také uvolnění zdrojových kódů.

Další operační systémy
Mezi další operační systémy, které najdeme na moderních mobilních zařízeních, se řadí zejména iPhone OS, operační systém pro telefony od firmy Apple, který se zaměřuje zejména na příjemné a dobře vypadající uživatelské prostředí. Na telefonech firmy Samsung zase najedeme systém Bada OS. Pro využití v komerční sféře na profesionálních manažerských telefonech BlackBerry existuje BlackBerry OS. V loňském roce přišla Nokia s telefonem N900, který běží na linuxové distribuci Maemo, a letos na podzim připravuje další linuxový operační systém MaeGo.

Jak je vidět, je z čeho vybírat. Mobilní telefon ale není možné vybrat jen podle operačního systému, důležitá je také vazba na samotné mobilní zařízení a jeho funkcionalitu. Hezký vzhled také nemusí hned znamenat, že telefon bude umět vše, co od něj očekáváme. Je dobré vždy prostudovat, co umí mobilní telefon v kombinaci s operačním systémem, který na něm běží.
Pr/Qr:1468/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek