TOPlist
lednové čísloúnorové číslobřeznové číslo


Jsi 1293938. návštěvník.
Tento den 60.
Svátek
Dnes má svátek
Servác.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:6/2010
Rubrika:Co mi vrtá hlavou?
Autor:otec Pavol Poláček
Název:Zednáři
Článek:Často se mluví o tajemných zednářích a já nevím, co si o nich myslet. Můžete nám vysvětlit, kdo to zednáři jsou?

Lukáš 14 let

Nemají zednáři něco společného se zedníky? Na první poslech se to zdá. A z historie víme, že s nimi opravdu něco společného mají. Vlastně se jmenují svobodní zednáři. Svou existenci odvozují od stavitelů katedrál a někteří jdou ještě dál až ke stavitelům chrámů v Izraeli. Ale to je spíš legenda než skutečnost.
Tato organizace se dá přirovnat k tajným společenstvím, která mají své zvláštní zvyky, pozdravy, svoje rozpoznávací znamení. Tají své zvyky a velice si vybírají, koho pozvou mezi sebe, aby je nezradil, měl společné zájmy, cíle a představy. Některé jejich zájmy jsou určitě dobré. Zasazují se například o vzdělání, humanitu, pokrok.

Ale bohužel jsou tu i věci, které jsou pro křesťany nepřijatelné. Tvrdí sice, že veří v Boha, ale jejich Bůh není totožný s naším Bohem. Věří v Boha jako stvořitele, který sice stvořil svět, ale už se o něj osobně nestará. Je to Bůh hodinář. Nastaví hodiny a ty tikají a jdou samy. Proto jejich světonázor je deistický (deismus, náboženský názor, který říká: Bůh svět stvořil, dal mu zákony, ale již se o něj nestará). Na rozdíl od křesťanů, kteří jsou teisté (náboženský pohled na svtě, tak jak jej známe: Bůh je, stvořil náš svět, dal mu zákony a dál o něj projevuje svůj osobní zájem a péči). Věří v osobního Boha, který má o nás zájem a miluje nás.

Také používají různě rituály, které mají hodně blízko k okultizmu a magii. Tím se člověk otevírá duchovním bytostem, které jsou v opozici vůči Bohu. Proto nemůže člen církve být i současně svobodným zednářem.
Zednáři jsou většinou lidé z vyšší společnosti, bohatí, vlivní, kteří mají moc ve státě, nebo uznávání odborníci v různých profesích. Pro jejich utajení jsou jim připisovány různá zákulisní jednání v politice nebo ve společnosti. Ne všechno je pravdivé, ale v historii měli vliv na mnoho dějinných událostí, které měly pro lidstvo těžké následky.
Pr/Qr:1467/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek