TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275903. návštěvník.
Tento den 256.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:4/2010
Rubrika:Moje cesta ke kněžství
Autor:Jan Lukeš
Název:Traktorista mezi mládeží v OOD
Článek:Asi si říkáte, co jsem to zase vymyslel za zkratku – OOD. To půjdeme do nějakého zemědělského družstva, nebo rovnou do skladu výbušnin? Bohu díky NE! Dnes se podíváme do ood, aneb do ostravsko-opavské diecéze za jedním mladým knězem, který se o mladé stará a už od narození se jmenuje Kamil Strak.

Otče Kamile, představte se nám?
Pocházím z malé vesnice Domoradovice na Opavsku. Mám sestru Evu a bratra Martina, oba mladší. Rodiče oba pracovali v zemědělství. Od dětství jsem rád pracoval doma, na poli, v lese. Baví mě fotbal, jízda na kole, sporty všeho druhu. Rád si zajedu na motorce Jawa 350. Základku jsem vystudoval v Melči. Potom střední zemědělskou v Opavě. Po ní jeden rok vysoké zemědělské v Brně, rok práce v zemědělství a potom cesta ke kněžství.

Nesmí chybět tradiční otázka: Ministroval jste a bavilo Vás to?
Ano a moc. Začal jsem v pěti letech a ministroval až do 17 let, protože jsem šel od oltáře za varhany a stal se varhaníkem farnosti. Pán Bůh mě zase jako kněze vrátil k oltáři. Služba mě bavila. Vedl jsme ministrantské schůzky, motivoval ministranty ke svátosti smíření. Nejvíce nás s bráchou bavilo připravovat liturgie, hlavně všechny velikonoční. Kněz nám hodně důvěřoval a my ho nechtěli nikdy zklamat.

Kdy jste poprvé přemýšlel o tom, že byste mohl být knězem?
Až v 18 letech na čundru s kamarády v lese ve tři hodiny ráno. Myšlenky vzdálené však přicházely už při přijetí svátosti biřmování.

Máte nějaké kněze, kteří jsou pro Vás vzorem?
Jsou to kněží, se kterými jsem prožil kus osobní cesty. Zemřelí o. Karel Vykonal, o. Josef Veselý. Kněz, který působil v mé farnosti v dospívání, o. Josef Kazsper. Je jich mnoho, všichni kněží ze semináře a přátelé z různých diecézi.

/mezinadpis/ Mládí je úžasný dar

Už od vysvěcení pracujete s mládeží. Jak jste se k tomu dostal?
Jako slepý k houslím. Nikdy jsem na to neměl zvláštní vlohy. Rád jsem byl s mladými, jezdil na tábory a hlavně se scházel po malých skupinkách. K práci s mládeži v diecézi jsem se dostal už jako bohoslovec praxí na středisku ve Staré Vsi. Jako jáhen jsem sloužil také ve Vsi. Vyzkoušel jsem si službu kaplana pro mládež v děkanátu Místek a pro roce mě o. biskup František Lobkowicz požádal, abych převzal štafetu ředitele střediska. Tak to dělám už skoro pět let.

Co Vás na této službě s mladými baví a co naopak ne?
Mládí je úžasný dar, který dává Bůh každému člověku. Každý mladý člověk je jiný, krásný a originální. Baví mě, když mladí mají touhu se modlit, vést rozhovory, chtít růst ve zdravosti lidského života do zodpovědného dospělého člověka.
Nebaví, když není zájem, když vidím lhostejnost a nechuť mladých se obrátit, vyzpovídat a očistit srdce v lásce Boží.

/mezinadpis/ Buď dobrý, jak nejlépe můžeš být.

Otče, máte jistě spoustu zajímavých zážitků s mladými. Mohl byste se s námi podělit o nějaký?
Jednou ráno se probouzím a hle v pokoji sv. Mikuláš, anděl a vzadu čert. Nevěděl jsem, zda je to sen či skutečnost. Po chvíli otázek jsem začal odpovídat, modlit se a dostal požehnání. Mladí mi udělali krásné dobré ráno. Mám rád nečekané akce tohoto typu.

Kdy jste se setkal nejvíce, „nejsilněji“ s Bohem?
Na tuto otázku se nedá odpovědět jednou větou. Setkání s Bohem prožívám různými způsoby. Mám rád adorace, chvíle s Písmem svatým, také sílu modlitby ve společenství. Je pro mě velikou posilou delší modlitby, nebo pobyt v klášteře, kde modlitbou, prací a tichem jsem více s Bohem.

Těšíme se, co vzkážete našim čtenářům na konci našeho rozhovoru?
První co mě napadlo, myšlenka od sv. Filipa Neriho: „Buď dobrý jak nejlépe můžeš být.“ Přeji všem klukům a ostatním čtenářům tohoto časopisu, ať se nestydí za víru v Ježíše. Ježíš je pro mě cesta, pravda a život. Je to nejlepší šéf v mém životě, kterého jsem kdy poznal. Neměnil bych nikdy za nic. Vím moc dobře, že to se mnou nemá lehké, ale s kým má? Ať se daří žít dobře každý den, který nám dává Bůh, abychom udělali kus dobra na zemi.

Děkujeme a přejeme pevné nervy na smečky mladých!

Otec Kamil Strak
Narozen:18. 6. 1976
Vysvěcen: 26. 6. 2004
Nyní působí: farnost a diecézní středisko mládeže ve Staré Vsi nad Ondřejnicí
Oblíbený film: nemá jeden vyhraněný
Oblíbená hláška z filmu: „Bohůšu – koza sa ti oběsila“
Oblíbený svatý: sv. Karel Boromejský
Pr/Qr:1428/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek