TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284220. návštěvník.
Tento den 526.
Svátek
Dnes má svátek
Rostislav.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:12/2009
Rubrika:Téma
Autor:Jan Lukeš
Název:Mladý moderátor z TV Noe
Článek:Jirka Lokaj je moderátorem pořadu pro kluky na TV NOE s názvem GoodwillBoy. Abychom se o Jirkovi dozvěděli, jak to všechno zvládá, jak se k moderování dostal a jak se samotný pořad připravuje, pustili jsme si TV NOE s Jirkou. Pohodlně se posaďte nebo si lehněte, začínáme!

Jirko, jak ses dostal k moderování?
Na jaře 2008 jsem přišel do televize Noe s tím, že bych tam chtěl pracovat s kamerou nebo stříhat, ale potkal jsem tam Ondru Lehovce, který právě hledal moderátora do pořadu pro kluky. Tomu jsem se na tuto pozici zdál jako vhodný kandidát, a tak jsem druhý den přišel na kamerové zkoušky. Asi týden na to se mi ozvali, že mě berou.

Máš nějaký zajímavý zážitek z natáčení?
Těch zážitků je za ten rok a půl opravdu strašně moc, takže nevím který mám vybrat. Nejvíce zážitků je při natáčení reportáží. To se člověk setkává se spoustou zajímavých lidí a podívá se na místa, na která by se normálně nedostal. A samozřejmě nechybí ani zážitky typu zapomenutí kazety do kamery a podobně.

(mezinadpis) Příprava trvá několik dní.
Jak dlouho trvá příprava tohoto pořadu?
To je u každého dílu jiné. Společné mají všechny jen to, že nejprve musí být vše rozvrženo na papíře v podobě scénáře. Tato první fáze je většinou připravena dlouho dopředu a její vytváření trvá několik dnů. Mnoho hodin zabere předtáčení pravidelných rubrik, jako například GoodwillBar, O compech a tak, nebo GoodwillZoo. Na reportáž padne většinou jeden natáčecí den. Další hodiny potřebujeme pro vytvoření rozhovoru do rubriky Na drátě. Když je vše natočeno, tak se začne se zpracováváním ve střižnách, vymýšlejí a namlouvají se komentáře, překládá se videoklip, dodávají se titulky a grafika. Tato část zaměstnává několik šikovných členů tvůrčího týmů po několik dní. Jako úplně poslední se vytváří a do pořadu přidávají propojováky, tj. vstupy moderátora mezi jednotlivými rubrikami a aktuality. Napsání textu propojováků a vybrání aktualit mi zabere asi dvě až tři hodiny, jejich natočení se pak vejde do doby poloviční. Závěrečná kompletace pořadu pak panu režisérovi trvá maximálně jeden den. Takže se to vždy počítá na mnoho desítek hodin práce, ale přesně to říct opravdu nedokážu.

Můžeš také ovlivnit, co se bude natáčet?
Ano. Jako spoluautor scénáře se snažím aktivně vymýšlet, co by v GoodwillBoyi mohlo být. Když něco vymyslím, tak to s režisérem pořadu Pavlem Strakošem prodiskutujeme, srovnáme s jeho nápady a případně i s nápady dalších členů tvůrčího týmu a výsledek této názorové a nápadové „bitvy“ můžete vidět na televizních obrazovkách.

O jakých tématech jste už natáčeli a na která se chystáte?
Tady musíme rozlišovat témata dílů pořadu, která se odráží, mimo jiné rubriky, hlavně v reportáži a v telefonátu, a témata pravidelných rubrik. Témat pořadu již bylo kolem třiceti a byla to témata jako například freestyle motorky, florbal, horolezectví, armáda, worship, film, divadlo, misie, hudba, fotbal, sledge hokej, Vatikán a mnoho dalšího. V dalších dílech se můžete těšit na například na focení, hokej, rádio a další. Však se nechte překvapit. V různých rubrikách jsme se zabývali třeba tématy z liturgie, poznali jsme život mnoha zvířat, probrali jsme svátosti, církevní přikázání, sedmero hlavních hříchů, procestovali jsme Českou republiku i svět a ani svět počítačů už pro nás není neznámý. To, co bude v rubrikách za témata v nejbližších měsících, vám ale neprozradím. Aspoň budete mít důvod, se dívat. :-)

(mezinadpis) Mí rodiče jsou pro mě velikým vzorem!
Kdo je pro Tebe životním vzorem?
To jsou jednoznačně mí svatí patronové. Svatý Jiří a svatý Václav, a pak v mnohém také mí rodiče.

Je něco, co Tě na této práci nebaví?
Možná by se něco našlo, ale teď mě nic nenapadá. :-)

Všiml jsem si, že už nejsi jediným moderátorem pořadu GoodwillBoy. O koho a jak se pořad GoodwillBoy rozrostl?
Protože je výroba GoodwillBoye náročná a protože můj den má i při sebelepší snaze jen 24 hodin, přibrali jsme do týmu pořadu GoodwillBoy dva nové a talentované moderátory. Konkrétně Vojtu Cvička a Filipa Březinu.
Filip diváky v každém díle provází rubrikou GoodwillZoo, kde pokaždé představuje nějaká zajímavá zvířáta. Oproti tomu Vojta má rubriku čistě technickou. Jeho rubrika se jmenuje O compech a tak a jak již název naznačuje, prim v ní hrají počítače. S kluky se také dělíme o uvádění celého pořadu. Každý díl vždy uvádí jeden z nás. Jediný díl, kdy se na obrazovce objevíme všichni najednou, bude ten, který má premiéru den před Silvestrem. Takže si ho určitě nenechte ujít.


Jirko, jak bys nás nalákal na sledování „svého“ pořadu?
Chcete-li vidět pořad, který nikde nemá obdoby, chcete-li vidět koktejl zábavy, zajímavých informací, hudby, cestování, nejnovější techniky a mnoha dalšího, nechcete-li jen koukat na televizi, ale chcete-li z toho něco také mít, tak sledujte biják pro kluky, sledujte pořad GoodwillBoy!

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně Božího požehnání, ochrany a nápadů nejen do Vašeho pořadu!
Také děkuji a to samé přeji časopisu Tarsicius a všem jeho čtenářům.

Jiří Lokaj
Věk: 18
Škola: Matiční gymnázium, Ostrava
Záliby: moderování a práce v televizi Noe všeobecně, ministrování, sport – hlavně florbal, přátelé, cestování, filmy
Bydliště: Hlučín-Bobrovníky
Moderátorský vzor: Marek Eben
Pr/Qr:1583/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek