TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284086. návštěvník.
Tento den 392.
Svátek
Dnes má svátek
Rostislav.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:12/2010
Rubrika:Pozdrav ze semináře
Autor:Jan Lukeš
Název:Spirituál Teologického konviktu
Článek:Jsou různé služby v církvi, jsou různé „obory“ kněžství. Nejvíce známe kněze ve farnosti, víme, že jsou také vojenští kaplani, a možná i na vaší škole je spirituál. Spirituál Teologického konviktu je však v ČR jenom jeden. Od roku 2002 je jím otec Jan Linhart z královéhradecké diecéze. (Teologický konvikt je první ročník přípravy kluků z celé ČR na kněžství. Od roku 2002 je v Olomouci.)


P. Jan Linhart
kněz královéhradecké diecéze
Počet sourozenců: 5
Narozen: 28. 11. 1961 v Rychnově nad Kněžnou
Vysvěcen na kněze: 24. 6. 1989 v Hradci Králové
Oblíbené jídlo: chleba s máslem a medem
Životní motto, citát: Nejsme tu proto, abychom o životě snili, ale abychom své sny uskutečňovali…
Oblíbený svatý: sv. František z Assisi

Otče, kdo je vlastně spirituál Teologického konviktu? Co máte na starosti?
Spirituál je obvykle kněz, který pomáhá svěřeným lidem v jejich duchovním životě. Ostatně spirituál je slovo odvozené od latinského „spiritus“ = duch. Tedy vše, co souvisí s modlitbou, svátostí smíření, duchovním doprovázením, osobními rozhovory atd. – to se týká spirituála. V konviktu se navíc snažím pomoci při rozeznávání životního povolání u studentů, kteří mnohdy teprve zde rozliší, zda kněžství je jen jejich představou, a nebo je opravdu k tomu povolává Bůh. A když je jejich rozhodnutí jasné, je třeba pomáhat – aby se upevnili ve svém povolání a zamilovali si ho.

Jaký vidíte hlavní rozdíl mezi službou kněze ve farnosti a službou kněze v konviktu?
Ve farnosti jsem byl celkem 13 let a vždy jsem považoval takovou službu za vrchol svého kněžství. Mezi farníky je kněžské působení neuvěřitelně pestré, ba přímo dobrodružné – lidé různého věku, názorů, povah, situace, do kterých bych se jinak nedostal… Mou radostí vždy bylo, když se dařilo do života s Bohem a do farnosti zapojit co nejvíce lidí, a obdivoval jsem jejich schopnosti, kterými sloužili, a také, když jsem viděl, jak se Bůh až zázračně stará… Přiznám se, že do konviktu se mi proto moc nechtělo… Ale vzal jsem to jako Boží vůli a jsem za tento čas mezi studenty velmi vděčný. Zde se zaměřuji na malý počet (20–30 mladíků) a na krátký čas (10 měsíců), ale jsem s nimi v častějším a intenzivnějším kontaktu, mám zde víc času na modlitbu, a protože i trochu učím, dost čtu a studuji – aspoň nezakrním :-).

Co Vám chybí z běžného kněžského života a co se Vám zde naopak více líbí ?
Život ve farnosti mi dobře vynahrazuje kontakt se společenstvím kluků, které je každý rok trochu jiné, ale vždy se v něm najdou skvělí lidé, takže je to pro mne velký dar – poznat tolik budoucích kněží, tolik osobností… A co je tady taky fajn – na stará kolena jsem začal trochu sportovat, jezdit na kole a chodit s kluky do tělocvičny – třeba na florbal nebo volejbal – moc to neumím, ale kluci jsou trpěliví…

Jak se vybírá takový spirituál?
Jednoduše: Biskupská konference rozhodla, že spirituálem v konviktu bude někdo z naší diecéze a o. biskup Dominik mi řekl, že by mne do konviktu poslal, dal pár dnů na rozmyšlenou a já po poradě se svým zpovědníkem řekl nakonec ano.


Jste známý jako velký cestovatel. Kde jste všude byl a co Vám dává toto cestování?
Byl jsem zatím v 46 státech světa. Nejdále jsem byl asi v Peru a Bolívii nebo africkém Senegalu, Indii… Letos to byl Írán. Od dětství jsem toužil cestovat, a tak si plním svůj sen. Dává mi to obrovské zkušenosti v poznávání cizích kultur, kontakt se spoustou dobrých lidí a stále znovu zakouším Boží pomoc při různých dobrodružných situacích… Rád o cestách dělám i prezentace – baví mě své zážitky předávat dál. A ještě něco: vždy po návratu z cest do ciziny s radostí chodím po naší republice a vážím si její krásy…

Co byste na závěr vzkázal nám, ministrantům?
Jsem moc rád knězem. A tak vám velmi doporučuji, abyste se modlili za své povolání. Bůh vás může povolat k čemukoliv – třeba i k něčemu náročnému – nebojte se za tím jít. Půjdete-li věrně s Bohem, budete v tom šťastni a pak můžete ke štěstí pomáhat i druhým…

Milý otče Jane, velice Vám děkujeme za krásné svědectví člověka-kněze, žijícího v radosti a naplno s Bohem, a přejeme vše potřebné do Vaší služby!
Pr/Qr:6109/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek