TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284486. návštěvník.
Tento den 163.
Svátek
Dnes má svátek
Marcela.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:4/2012
Rubrika:Manželství
Autor:MUDr. ThLic. Jaromír Matějek, PhD.
Název:Vše, co žiju, žiju v manželství
Článek:Stojíme před dveřmi, na kterých je napsané: MUDr. ThLic. Jaromír Matějek, Ph.D., Th.D. Skoro se zdá, že za nimi sedí několik lidí, ale po zaklepání nás přivítá veselý mladý dětský lékař, morální teolog, manžel i tatínek. Určitě si bude o čem povídat:
Jste lékařem a teologem. Jste tedy něco jako „božský doktor“?

Jo, kdybych byl „božský doktor“, bylo by to super. Ale nejsem, a to v žádném smyslu tohoto slovního spojení. A je to tak dobře. To rád přenechám jiným.
Měl jsem díky příležitosti vystudovat medicínu i teologii možnost nahlédnout do dvou světů a zjistit, že oba jsou fascinující. Každý ovšem jiným způsobem. Během studií jsem prožil v těchto vědách neuvěřitelná intelektuální dobrodružství. Něco jako nikdy nekončící procházku přepestrou zahradou, kde pořád objevujete nové a krásné věci.


Setkal jste se někdy jako dětský lékař s mentální anorexií? A je to i problém kluků?

S mentální anorexií jsem se setkával během své praxe dětského lékaře poměrně často. Rozhodně to není vzácná nemoc, kterou by doktor viděl párkrát za svou praxi. Minimálně jedenkrát měsíčně jsme měli na oddělení někoho, u koho jsme podezření na mentální anorexii měli. Krom hospitalizací jsme vyšetřovali ještě některá podezření ambulantně. Někdy se potvrdilo a jindy ne. Naším úkolem bylo zjistit, zdali se nejedná ještě třeba o nějakou jinou vážnou nemoc.
Vybavuji si dva mladé lidi, kteří na tuto nemoc zemřeli. Dívka, kterou jsme překládali na vyšší pracoviště, se s námi halasně loučila, přitom se její organizmus již hroutil. Zemřela asi za 48 hodin. Chlapec, který problémy měl, odjel na čtrnáctidenní vodácký tábor. Tam zhubnul tak, že ho otec, když syn vystupoval z vlaku, po návratu nepoznal. Ten kluk zemřel taky. Takže je to záležitost i kluků.
Není to jednoduchá nemoc. Její psychologické kořeny jsou hlouběji, než jsme ochotni si přiznat. Nejde jen o to, být hubený, být modelkou. Většinou jde o ublížení v rodině, ne fyzická, ale psychická. Ta jsou hluboká a dlouho bolí, … no a někdy je z toho mentální anorexie.


Odjel jste jako lékař do Ugandy. Co Vás k tomu vedlo?

Dostal jsem nabídku odborně spolupracovat s nemocnicí v ugandském Buikwe. Rád jsem se toho chopil. Bylo a je to pro mě něco nového. Další rozměr toho, co dělám. Byl jsem tam jen krátce, ale kdybych mohl, tak se tam vrátím na delší dobu.


Viděl jste bídu, ve které se v Africe žije. Změnilo Vás to nějak?

Uvědomil jsem si, jak tady žijeme „lacino“. Tedy v přeneseném smyslu toho slova. My nemusíme bojovat každý den o život, starat se, abychom přežili do druhého dne. Není naším běžným zážitkem, že by nám naše děti umíraly denně před očima. Po návratu z Ugandy, jsem cítil, jak je u nás vše sterilní, až nezdravě čisté.

Chtěl byste mít ze svých dětí raději doktory, nebo teology?

Tak to je vtipná otázka :-). Že by doktory teologie? To asi ne. Nechci jim nijak lajnovat, co mají dělat, měli by si najít vlastní cestu a tou cestou pak jít. Ať si vyberou, co jim bude vlastní. Ale doporučil bych přece jen jednu nebo dvě věci. V první řadě znalost jazyků. U mě byl každý profesní posun spojen se znalostí jazyků. Tou druhou věcí by byla nesmělá rada, aby se alespoň částečně věnovaly filozofii nebo teologii. Je to ta nejpraktičtější průprava pro život.

Co pro Vás osobně znamená svátost manželství?

Napadá mě spousta věcí. Radost i smutek. Porozumění i nepochopení. Všechno, co žiju, žiju v manželství. Práce, děti, všechno je ponořeno do manželství. Je to hodně osobní otázka. Zeptejte se manželky :-).

Medailonek:
Narozen: Únor 1971.

Vystudoval:
Vystudoval medicínu, teologii, lékařskou etiku a teologickou etiku. Studoval v Brně, v Praze a ve Vídni. Pracoval jako dětský lékař v nemocnici, dnes učí na vysoké škole lékařskou etiku a morální teologii.

Rodina:
Má manželku Zdeňku a dvě děti, Lukáše a Terezii, které by nevyměnil za nic na světě.

Děkujeme, že jste si udělal čas na rozhovor a přejeme Vám mnoho Božích milostí do Vašeho soukromého i pracovního života.
Pr/Qr:1759/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek