TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1283554. návštěvník.
Tento den 326.
Svátek
Dnes má svátek
Valérie.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:7/2012
Rubrika:Téma
Autor:Zbyněk Pavienský
Název:Cestování
Článek:Zastavte se a položte ucho na zem. Pokud uslyšíte zvuk hornických kladívek dobývajících stříbrnou rudu a tiché kroky permoníků, jste pouze na jednom místě v Čechách, a to v Kutné Hoře.

Kutná hora

Kutná Hora je staré historické město, které nabízí cestovateli hned několik zajímavostí. Můžete navštívit cistrerciácký chrám Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele v Sedlci, který byl do doby dostavení katedrály svatého Víta v Praze největším kostelem v Čechách. Kousek od chrámu leží malý, snadno přehlédnutelný kostelík s velice zajímavým, ale morbidním obsahem. Možná už tušíte, že mám na mysli sedleckou Kostnici, kde jsou k výzdobě kaple použity pozůstatky asi čtyřiceti tisíc osob. Na tomto místě si každý uvědomí, že prach jsme a do prachu se zase navrátíme. Abyste přišli na veselejší myšlenky, můžete navštívit muzeum stříbra a vybavit se svítilnou, helmou a hornickou halenou s kápí, takzvanou perkytlí, a navštívit část původního středověkého dolu. A kdybyste v podzemí měli strach, můžete navštívit nádherný gotický chrám svaté Barbory, ochránkyně horníků.


Krumlov

Jedete krajinou, nic netušíte, najednou vyjedete na kopec a před vámi se otevře údolí s perlou uprostřed. Touto perlou obklopenou ze tří stran řekou Vltavou je prastarý Český Krumlov.

Město bylo postaveno na bezpečném místě obklopeném vodou a velice rychle se rozrostlo. Ovšem v okamžiku, kdy obsadilo celý poloostrov se jeho růst zastavil a díky tomu nám dodnes zůstalo ve své středověké podobě. Po Praze je Český Krumlov určitě druhým nejzajímavějším městem v Čechách a v létě se v něm snadněji domluvíte japonsky a anglicky než česky. Městu plnému nádherných domů a křivolakých uliček korunuje ohromný hrad. Zvukovou kulisu městu dodává ze tří stran řeka Vltava. Na jejích březích si můžete v pohodě půjčit člun nebo raft, sjet si pár jezů a na druhé straně města čluny zase vrátit.
Kousek od Českého Krumlova se nacházejí dva významné cisterciácké kláštery – Zlatá Koruna a Vyšebrodský klášter. Zlatá Koruna získala svůj název od velmi vzácné relikvie, totiž od jednoho trnu z Kristovy koruny, který získal král Ludvík IX. během křížových výprav. Ve Vyšebrodském klášteře se dochovala unikátní sbírka filozofické a teologické literatury, což ocení jistě mnozí ministranti :-), a mimo jiné i sbírka Biblí ve čtyřiceti jazycích.


Adršpašské skály

Všude leží drobný jemný písek, který se vám za chviličku dostane do bot, takže ho musíte neustále vyklepávat. A když od bot zvednete hlavu vzhůru zjistíte, že stojíte uprostřed vysokánských mlčenlivých obrů. Obrů, kteří za trest zkameněli a proměnili se ve skalní věže.

No, geolog by jistě vysvětlil vznik Adršpašských skal trochu jinak, ale výsledek by byl stejný. Na severu východních Čech, při hranicích s Polskem leží nádherné skalní město plné úzkých chodeb a studených průchodů. Je to ráj skalních horolezců, kteří beze strachu zdolávají vysoké kamenné homole. Ale je to i ráj turistů, neboť skalním městem vede krásná poznávací trasa.

Baťův kanál

Přáli byste si vést svoji bárku po vlnách, spát na lodi a nechat se ukolébat houpáním vln? Nic nemožného, stačí zajet na Jižní Moravu, půjčit si hausbót a vyrazit na Baťův kanál na řece Moravě.

Baťův kanál byl vytvořen v minulém století a je dlouhý 53 kilometry. Některé úseky vedou řekou Moravou, jinde uměle vyhloubenými úseky. Celkově je splavný od Kroměříže po Hodonín. Můžete si zde půjčit hausbót, tedy dům na lodi a několik dní strávit na klidně plynoucím toku řeky nebo si půjčit kánoi a projet se mezi ostrůvky a zátočinami mezi písečnými plážemi, kde hnízdí čápi, volavky a bobři si dodnes staví své důmyslné hráze. A kdyby vás snad ježdění na lodi přestalo bavit, vždy ji můžete vyměnit za kolo a povozit se na pohodlných cestách, které lemují jednotlivé kanály.


Soutěžní otázka 1: Z jaké části Bible pochází text o prachu?
Soutěžní otázka 2: Podle jaké řehole byl cisterciácký řád založen a jaké je jejich heslo?
Pr/Qr:1498/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek