TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284300. návštěvník.
Tento den 606.
Svátek
Dnes má svátek
Rostislav.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:5/2013
Rubrika:Téma
Autor:Redakce
Název:V bráně to občas zabolí
Článek:K dnešnímu rozhovoru jsme pozvali možná i budoucí hvězdu NHL, nyní určitě jednoho z našich nejlepších extraligových hokejových brankářů Jakuba Sedláčka ze Zlína. V době, kdy tento rozhovor čtete, už všichni budeme vědět, kdo je vítězem letošního ročníku extraligy ledního hokeje u nás a pomalu se budeme všichni těšit na mistrovství světa. V době, kdy náš rozhovor vznikl, právě začalo finále mezi Zlínem a Plzní. Kubovi velmi děkujeme za tento rozhovor, který nám poskytl večer po dramatickém druhém finálovém zápase, který musel být rozhodnut až v samostatných nájezdech – Jakub tehdy nepustil ani jeden!!! Jak zjistíte z rozhovoru, je nejen výborný brankář, ale také člověk, který věří v Boha a za svoji víru se nestydí, dokonce má na své originální přilbě kříž. Kuba je skromný člověk i přes svoji nynější popularitu, a to i při úspěšném zásahu na ledě několik stovek až tisíců fanoušku skanduje Sedlo, Sedlo, Sedlo.

Jak ses dostal k hokeji?
K hokeji jsem se dostal tak, že jsme s klukama hrávali za barákem a jednou jsem si řekl, že to chci vyzkoušet. Bylo to v šesti letech. Zážitky z Nagana se mi vryly do paměti na celý život, tak jako každému.

Co obnáší být extraligovým hráčem?
Člověk musí být profesionál, to znamená správně jíst, dodržovat spánek, rehabilitaci a hodně trénovat. Musíte milovat sport, který děláte a dávat tomu všechno. Musíte tomu byt oddaný...

Největší úspěch, zážitek?
Největší zážitek je pro mě start za národní tým.

Jak prožíváš bitvy před brankou?
Bitvy nijak zvlášť neprožívám. Vždy se soustředím jen sám na sebe, abych měl čistou mysl.

Chtěl bys, aby Tvůj syn byl hokejista?
Určitě bych chtěl, aby můj syn či dcera dělali sport od mala. Budu je k tomu vést, a pak už je jen na nich, jaký sport si vyberou. Když to bude hokej, budu rád dvojnásobně.

Nebojíš se, když proti tobě 100km rychlostí letí puk?
Ne, nebojím, člověk si na to zvykne po chvíli v bráně, tak jako na vše v životě. Samozřejmě, že to občas bolí.

Jaká je zvláštní dovednost brankáře? (Postřeh, pružnost, síla?)
Přesně tak, gólman by měl být pružný, rychlý. Měl by mít dobrý postřeh a, když je větší, má velkou výhodu.

Umíš hrát i v útoku?
To těžko, hráč a gólman je úplně něco jiného.

Plánuješ rodinu? Nebojí se o tebe tvoje dívka?
Rodinu zatím neplánujeme, myslím, že je na to hodně času. Ano, dívka se o mne občas v bráně bojí. Ale to asi každá přítelkyně hokejisty.

Víme, že jsi věřící. Jsi věřící od dětství? Nebo jak jsi uvěřil?
Celá naše rodina je pokřtěná. Od mala jsem úplně nevěřil v Boha. Ale naplno k víře jsem se dostal před dvěma lety. Nerad bych říkal, jak jsem se k tomu dostal. Zkrátka jdu nějakou cestou a na té cestě jsme se protnuli...

Jak si nacházíš čas na modlitbu v denním režimu?
Modlím se před spánkem a v kostele. A spát chodím většinou po ranním tréninku a večer.

Nesetkal ses po svém obrácení s posmíváním a zesměšňováním?
Ne, ne, s ničím takovým jsem se ještě nesetkal. Nevím o tom, že by mou víru nesl někdo s nelibostí. Hráči a přítelkyně to respektují a vůbec jít proti víře, to by musel být někdo velký frajer.

Medailonek:
Jakub Sedláček
roč. 1990
výška: 175 cm
váha: 75 kg
hůl: levá
číslo: 36
přezdívka: Sedlo

Jakub od malička vyrůstal ve Zlíně, kde se také setkal s hokejem. Velmi na něj zapůsobilo památné vítězství na ZOH v Naganu.
V sezoně 2008/2009 se prosadil do zlínské elity. V současnosti je brankářem č. 1.
Také již reprezentoval naši vlast a to:
2005–06 U16
2006-07 U17 a U18
2007-08 U18 a U20
2009-10 U20


Zlínský hokejový klub byl založen 1929.
Klubové barvy: žlutá a modrá
nejlepší umístění 2003/2004 – vítěz extraligy


Hokej – to je pořádný sport

Historie českého hokeje se začala psát s počátkem 20. století, dne 19. 11. 1908 byl Český svaz Hokeyový úředně uznán a na ustanovující valné hromadě bylo již dvanáct klubů. V té době již např. v Praze hrálo nejméně pět mužstev pravidelně. V roce 1910 se prvního šampionátu Evropy čeští hokejisté nezúčastnili, ale hned v následujícím roce bylo mistrovství starého kontinentu v Berlíně a… ano, je to tak – Češi dosáhli prvenství!!! V meziválečném období pak v kontinentální soutěži téměř každý rok získali některou z medailí. Dokonce v roce 1933 a 1938 byli bronzoví na mistrovství světa.

Smutné stránky hokejové historie

Po 2. světové válce dokonce přišlo i zlato a to na mistrovství v Praze, avšak náš hokej postihlo několik tragédií. V listopadu 1948 zahynulo při leteckém neštěstí nad kanálem La Manche šest hokejových reprezentantů. A to nebylo vše – v roce 1950 místo toho, aby reprezentanti odletěli na šampionát do Velké Británie, putovali do komunistického vězení. Zde byli krutě vyslýcháni a ve vykonstruovaném procesu byli odsouzeni k trestu v celkové výši 77 let. Tím chtěl komunistický totalitní režim jasně ukázat, kdo vládne a za jakou cenu.

Nejradostnější okamžiky

Pomalu se pak český resp. československý hokej vracel na špici, kam patřil, a naštěstí stále patří. Dokonce jsme byli nejvážnější konkurenti tehdy neporazitelných Sovětů (sami to přiznávají dodnes, že měli z našich hráčů vždy obavy). Je nezapomenutelné i mistrovství v roce 1985 v Praze, kdy naši reprezentanti získali (opět) zlato. Pro zajímavost od prvního světového mistrovství do zániku SSSR v r. 1991 se celkem hrálo o 57 sad medailí, které si za tuto dobu rozdělilo pouze 6 států.
A pak už následovala 90. léta a s tím asi zatím nejpamátnější hokej – zlato z Nagana v roce 1998 a následný zlatý hattrick na mistrovství světa v letech 1999–2001.

Extraliga

S rozdělením státu v roce 1993 došlo také k rozdělení národní hokejové ligy na českou a slovenskou. S tím se začaly psát i dějiny naší extraligové soutěže – tedy nejvyšší soutěže v ledním hokeji v ČR, ve které soupeří 14 týmů. Základní část se hraje od září do února 52 zápasy, tedy každý s každým 4x. Pak následuje tzv. předkolo play-off (sedmý s desátým a osmý s devátým umístěným v tabulce základní části) – hraje se na tři vítězné zápasy. Pak následuje klasické play-off (první s osmým, druhý se sedmým, třetí s šestým a čtvrtý s pátým), dále se hraje na 4 vítězné zápasy, ze kterých postupují 4 do semifinále a pak dva nejlepší do finále. Týmy v dolní části pak hrají o udržení a mužstva na vrcholu 1. ligy o postup do extraligy.
Zatím nejúspěšnějším týmem byl Vsetín, který získal titul 6x. V letošním předkole play-off padl i rekord délky zápasu, kdy České Budějovice prohrály s Vítkovicemi až v čase 113:51 – tedy skoro dvojnásobku základní hrací doby.

Takže, milí kamarádi, zde vidíte, jak pestrou historii má náš hokej – jsou zde chvíle radosti, ale i bolesti, tak jako v životě. Až tedy budete sledovat letošní mistrovství světa a vášnivě přitom fandit, nezapomeňte také na to, že každý úspěch má své oběti. A v našem vlastním životě máme také jednou vybojovat tu nejcennější medaili, která ale není ze zlata.
Pr/Qr:1438/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek