TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1276041. návštěvník.
Tento den 394.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:6/2013
Rubrika:Duchovní slovo otce biskupa
Autor:biskup Jiří Paďour
Název:Ano, věřím!
Článek:Moji milí ministranti,
právě prožíváme 110 let od narození (1902) pana biskupa Hloucha, který byl 9. biskupem v Českých Budějovicích. Před 40 lety zemřel (1972). Mnoho lidí na něj vzpomíná a platí o něm, že zemřel v pověsti svatosti.

Pan biskup se narodil na Moravě v Lipníku u Třebíče, po gymnáziu byl v semináři v Olomouci, pak se stal knězem a působil na různých místech. V roce 1947 byl jmenován biskupem v Českých Budějovicích. Vzápětí začalo těžké pronásledování komunisty a on od roku 1950 až do roku 1952 nesměl opustit biskupství. Byl střežen v domácím vězení a od roku 1952 až do roku 1968 byl internován, to znamená, že musel být mimo diecézi a byl střežen policií. Vrátil se až v roce 1968 a vzápětí, poněvadž přijely ruské tanky, přišly opět velké potíže a šikana. V roce 1972 vyčerpán umírá. Byl tedy 18 let pronásledován a jen 7 let byl ve službě diecézního biskupa. Měl krásná kázání a na jeho moudrá slova lidé dosud vzpomínají.

V době internace v Koclířově napsal zamyšlení na každý den, které vyšlo v knížečce „Minutěnka“. Alespoň minutu, minutěnku se zamyslet nad Božími věcmi! Mnoho lidí z ní čerpalo a dosud v ní nachází povzbuzení, duchovní postřeh a radost z víry.

Jednou připomíná Kristovo slovo: „Budete mi svědky.“ A pan biskup nám všem říká: „Až přijde na to, abys vyznal, zda věříš nebo ne, řekni: Ano, věřím. A nebo že by ses styděl? Že by ses bál? Že bys něco ztratil? Kdo byl kdy větší než Kristus Pán? Kdo kdy víc miloval? A kdo kdy mohl říci: Já jsem pravda, já jsem život? Svatý Pavel říká: „Co mě odloučí od lásky Kristovy?“ Ani život, ani smrt, ani žádný tvor!“ Jen si to uvědom a vyznej: „Ano, věřím.“

Ve své závěti pan biskup napsal: „Všechny vás v srdci na věčnost nesu.“ Opatrujeme jeho hrob, na biskupství jsme připevnili pamětní desku, že tu působil a uspořádali jsme vzpomínkový večer i odborné sympozium.

Znovu se oživila jeho postava a jeho působení a projevila se úcta vůči němu.
Pr/Qr:1549/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek