TOPlist
lednové čísloúnorové číslobřeznové číslo


Jsi 1287355. návštěvník.
Tento den 822.
Svátek
Dnes má svátek
Marek.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:12/2013
Rubrika:Co mi vrtá hlavou?
Autor:Jaromír Matějek
Název:Je dítě majetek?
Článek:Mnoho lidí přistupuje k dětem jako k majetku. Když chtějí, ale nemohou mít dítě, tak si ho nechají vyrobit ve zkumavce. Když nechtějí, tak se ho zbaví. Jak vysvětlit spolužákům, že je to špatně?
Jenda, 17 let

Ahoj Jendo!
Jak asi správně tušíš, dítě majetek není. A nejen dítě, ale ani nikdo z dospělých. Ale proč? Vždyť si můžeme říct: chodím do práce, zaměstnavatel mi platí, a tak si mě vlastně kupuje. Takže jsem něco jako věc. Avšak svojí otázkou si asi říkáš, jestli si s dítětem můžeme dělat, co chceme. Nejenže ho vychováváme tak, jak uznáme za vhodné, ale můžeme rozhodnout i o jeho vzniku nebo i o tom, že se nenarodí.
Dítě, ale i kohokoliv jiného, využívám jako svůj majetek tehdy, když mně nejde o něj samotného, ale pouze a jen o můj prospěch a zisk. Pak ho používám jako nástroj, jako věc, a tak se stavím nad něj. A to není přijatelné a hlavně to není spravedlivé. Na této úvaze jsou založena všechna lidská práva. A to je dobré si pamatovat.
Pokud bych měl dítě jen kvůli tomu, abych si něco dokazoval, třeba to, že jsem správný chlap nebo dobrá máma, tak je to špatně. Dítě mám chtít kvůli němu, ne kvůli sobě. Je to hlavně proto, že i ono má právo být milováno a milovat. Stejně jako já. A tím je i jasné, proč se jen tak nemůžu živého (to samozřejmě), ale i nenarozeného života tak lehce zbavit. Je to tak proto, že já, i když jsem starší, zkušenější, víc vydělám apod., jako člověk nejsem víc než to embryo. V tom jsme si všichni rovni a já nemohu využívat této své převahy vůči nenarozenému embryu už proto, že jsem byl kdysi taky embryo. Okolí, moji rodiče mi umožnili, abych se narodil, tak bych to měl i já umožnit těm dalším. Ano, kdybych této své převahy využil, pak bych s tím slabším zacházel jako s věcí. A jak uznáš, slabší kluky nebijeme, protože prostě nejsme zbabělci. Stejně tak bychom neměli likvidovat nenarozené děti jen proto, že se nám teď jejich narození nehodí a oni jsou holt ti slabší.
Děkuji za skvělou otázku! Dítě jako majetek, to si budu pamatovat.
Pr/Qr:1391/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek