TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1276396. návštěvník.
Tento den 349.
Svátek
Dnes má svátek
Taťána.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:4/2014
Rubrika:Duchovní slovo otce biskupa
Autor:biskup Ladislav Hučko
Název:Ad limina apostolorum
Článek:Milí ministranti,
před několika dny jsem se vrátil z návštěvy Ad limina apostolorum (Ke prahům apoštolů) z Říma, kde jsem mohl spolu i s ostatními otci biskupy, které z tohoto vašeho časopisu už asi dobře znáte, prožít sedm krásných dnů ve společenství nejen s mnoha svatými a mučedníky pochovanými v Římě, ale zejména se Svatým otcem Františkem, se kterým jsme se mohli osobně setkat až dvakrát.

Tato návštěva se koná pravidelně, přibližně každých pět let, a je to – řekli bychom – jakási duchovní obnova spojená s osobní návštěvou nástupce apoštola Petra i s předložením zprávy o stavu diecéze. Navštěvovali jsme podle daného programu i rozličné úřady, které mají na starosti některé oblasti pastorace.
Řím je krásné město, významné svou historií, svými památkami, na prvním místě křesťanskými, ale pro nás křesťany-katolíky je nejvíc přitažlivé především přítomností římského biskupa, Kristova náměstka, tedy papeže. Řím na nás nedýchal jen svou historií, ale oslovoval obzvláště svou přítomností. Ta ještě více přitahuje lidi z celého světa, aby slyšeli to, co říká Petrův nástupce, papež, který už dva tisíce let plní to, k čemu ho pověřil Ježíš: utvrzuj své bratry (ve víře) (Lk 22, 32). Mohli jsme i my osobně slyšet slova utvrzení, kterými se Petrův nástupce obrátil na nás, a týkaly se církví v České republice. Bylo to nádherné nejen tím, co nám řekl a jak to řekl, ale i tím, že to řekl on a řekl to na tom historickém a posvátném místě. Spojitost historie, tedy toho, co bylo kdysi dávno a dnes, byla v tom okamžiku velmi zjevná, dala se doslova nahmatat a umožnila nám, abychom se v duchu spojili s těmi, kdo byli před námi, pokračovali v jejich odkazu a vytvořili nejlepší podmínky pro ty, kteří přijdou za námi. Možná to právě bude někdo z vás.
Pr/Qr:1384/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek