TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1283936. návštěvník.
Tento den 242.
Svátek
Dnes má svátek
Rostislav.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:5/2014
Rubrika:Téma
Autor:Redakce
Název:Škoda nevařit – vařte se Škodou!
Článek:Martin Škoda, student Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích. Na základní škole sportovec – hokejista a dnes mladý nadějný kuchař. Ve svých 17 letech vydal svoji první kuchařku Škoda nevařit – kuchařka plná hudby, s níž získal třetí místo na světovém finále „kuchařských Oskarů“ ve Francii. V současnosti připravuje vlastní TV pořad, chystá řadu projektů a ve hře je i příprava nové kuchařky.

Proč jsi začal vařit? Jaké jídlo jsi uvařil jako první?
Proč jsem začal vařit, úplně přesně nevím. Přeci jenom už je to celkem dlouhá doba, tehdy mi bylo devět, a navíc jsem vůbec neuvažoval o tom, že by se můj zájem o vaření mohl takhle rozvinout. Dá se ale říct, ze mě celkem ovlivnil Jamie Oliver, který už tehdy měl svůj pořad v televizi. Velmi se mi líbil jeho přístup, byl neformální, uvolněný, plný energie a čas strávený v kuchyni bral jako odreagování. Vzpomínám si, že jedním z mých prvních „výtvorů“ byl dort z pudinku s piškoty.

Co Tě na vaření nejvíce baví? Samotná příprava jídla nebo jeho konzumace?
Určitě oboje, protože ani jedna ze zmíněných částí by bez té druhé nemohla být. Nejradši vařím pro víc lidí, je to dost motivující a jsem rád, když skrz jídlo můžu někomu udělat radost nebo třeba zlepšit den. Na druhou stranu si občas taky moc rád zajdu na něco k jídlu i někam do restaurace.

Je potřeba ke kuchaření zvláštní nadání? Například vyvinutá chuť nebo čich?
Myslím, že hlavní je mít odvahu a nebát se to zkusit. Chutě jsou samozřejmě hodně důležité, ale můžou se postupem času ještě vylepšit. Také záleží na tom, zda se jedná jen o domácí vaření nebo povolání kuchaře. Doma přeci může vařit každý, koho to baví a chce se třeba jen odreagovat, a hlavní je, jestli je spokojený s tím, co uvařil on sám. V restauraci by měli dělat spíše jedinci, kteří jsou v tomhle směru tak trochu „dál“. Stejně tak jako každý nemůže být doktor, tak ani kuchař. Ale vařit doma může každý, zato dělat doktora, to bych radši nezkoušel.

V Tvé kuchařce je ke každému receptu připojený i tip na písničku. Podle čeho se řídíš při jejich výběru? Textem nebo atmosférou písničky?
Myslím, že vliv mají jak texty, tak atmosféra. Někdy dokonce i jídlo samotné. Záleží také na aktuální náladě. Celkově by tracky měly sloužit čtenářům jen jako takový tip, určitě není striktně dané, že k těstovinám s rajčaty je třeba poslouchat zrovna tu písničku, kterou doporučuji!

Na celosvětové soutěži (Gourmand World Cookbook Awards) jsi mezi kuchařskými prvotinami získal třetí cenu. Překvapilo Tě to?
Překvapilo, měl jsem velkou radost a moc si toho vážím. Už jen to, že jsem mohl vydat kuchařku, která se lidem líbila a kterou si chtěli číst, byla pro mě obrovská odměna. Bonus, který přišel v podobě vítězství ve dvou kategoriích v národním kole zmíněné soutěže, už jsem vůbec nečekal. No a postup do finále a umístění na stupních vítězů mezi několika tisíci kuchařek, to už bylo naprosto nad mé očekávání!

Díky své kuchařce ses stal poměrně slavným. Jak to prožívají Tvoji kamarádi? Nepocítil jsi ve svém okolí závist?
Praví kamarádi zůstali stejní, jako byli předtím. Musím říct, že se bohužel objevilo i pár lidí, kteří z mého úspěchu úplně radost neměli, ale to je běžné, ať děláte cokoliv. Vždycky se najdou jedinci, kteří půjdou proti vám, i když k tomu nemají žádný pádný důvod. Navíc, já si ani nemyslím, že bych byl nějak slavný, povedl se mi udělat první velmi důležitý krok, ale stále jsem na začátku a čeká mě spousta práce. Chystáme nové projekty a vše se stále teprve rozjíždí.

Láska prý prochází žaludkem. Jsi obklopen davy fanynek?
Láska prochází žaludkem, to je bez debat! Ale musím říct, že vaření v tomhle směru zase tolik neuplatňuju. Je pravda, že se objevilo spoustu moc milých reakcí na to, co dělám, a jsem za ně strašně rád, ale že bych měl pod okny davy fanynek, to ne. Osobně budu radši, když budou v kuchyni a zkoušet něco vařit :-).

Spousta kluků se chodí pravidelně najíst do mekáče a KFC. Co si o tom myslíš?
Osobně jsem tahle místa nikdy moc nenavštěvoval. Chápu, že každý má právo zajít si na jídlo, kam chce, ale nelíbí se mi argument, že v mekáči nebo KFC se dá najíst lépe a levněji než někde v restauraci. Udělat dobrý oběd totiž často stojí méně než menu ve fastfoodu.

Jaký recept bys doporučil klukům, kdyby chtěli potěšit své rodiče a uvařit třeba nedělní večeři?

Hovězí na víně s krémovou bramborovou kaší
Hudba: The Kills - Future Starts Slow
2 porce

Pokud budete připravovat večeři pro dva, tak byste měli jít spíše po jídlech jemnějších, za to s fantastickou vůni. Tenhle pokrm je toho krásným důkazem, snoubení jemné bramborové kaše s parádně vonícím masem a hustou aromatickou šťávou funguje super. Já použil hovězí kýtu, můžete použít ale i líčka nebo trochu silnější přední.

Příprava masa
300 g hovězí kýty
2 menší mrkve
60 g celeru
2 střední cibule
40 g másla
2 lžíce olivového oleje
čerstvě umletý pepř a mořská sůl
plná polévková lžíce kvalitního rajského protlaku
250 ml červeného vína
300 ml vývaru
směs čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, petržel)
2 listy vavřínu (bobkový list)
2 stroužky česneku
menší lžíce červené sušené papriky


Postup: Zeleninu oloupejte a nasekejte na hrubší kostky. Kýtu očistěte a nakrájejte na kousky velké asi 2-3cm. Do teplovzdorného hrnce s vyšším dnem dejte olej a máslo, přidejte mrkev, celer a cibuli - vše tak 5 minut restujte, dokud nezačnou chytat barvu, pak přidejte maso a česnek. Restujte dál, dokud se maso trochu nezbarví ze všech stran. Opepřete a osolte. Bylinky a bobkový list svažte provázkem, ať je pak v jídle nemusíte lovit. Do hrnce přidejte protlak a sušenou papriku. Jídlo zamíchejte a zalijte vínem (alkohol se vařením vypaří) a vývarem. Ještě jednou zamíchejte a přiveďte k varu. Až se jídlo bude vařit, přiklopte hrnec a dejte jej do předehřáte trouby na 180 stupňů. Pečte asi 2 hodiny. V průběhu pečení můžete trochu přidat teplotu . Až se budete blížit ke konci, nechte nějakou dobu hrnec bez pokličky. Tekutina se začne redukovat a houstnout. Nakonec by jí mělo zbýt minimum. Pozor ale, ať si maso nepřipálíte.

P.S. Pokud nemáte teplovzdorný hrnec, použijte vysoký pekáč a před pečením jej zakryjte alobalem.

Příprava bramborové kaše
500 g brambor
trochu mořské soli
asi 250 ml smetany ke šlehání
hroudička másla

Postup: Uvařte brambory. Až budou, tedy asi za 15-20 minut, tak slijte vodu a brambory trochu pomačkejte, nechte je však na vypnutém vařiči. Začněte přilévat smetanu, kterou jste předtím svařili na polovinu původního objemu, nyní osolte a přilijte přepuštěné máslo (stačí jej nechat rozpustit v hrnci na sporáku). Rozmixujte je a snažte se vypracovat jemnou kaši. Zkuste to vypočítat tak, abyste kaši dokončili těsně před servírováním.

Servírování
kousek dobré slaniny
listová petrželka na dochucení

Postup: Slaninu pokrájejte a na suché pánvi opečte dokřupava. Kaši nandejte na talíř. Na ni položte maso a vše pokapejte šťávou z hrnce. Klidně i kolem kaše. Slaninu, kterou jste opekli, nasypte na maso. Nakonec trochu posypte petrželkou a podávejte :-D

Děkujeme za vstřícnost při rozhovoru a přejeme hodně lásky při vaření.
Pr/Qr:1532/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek