TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275995. návštěvník.
Tento den 348.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:5/2014
Rubrika:Moje cesta ke kněžství
Autor:Jan Lukeš
Název:Františkáni, to jsou páni;)!
Článek:Naši milí čtenáři, v poznávání našich řádů jsme minule skončili u kapucínů. Dnes se přesuneme k další františkánské řádové odnoži, a to přímo k FRANTIŠKÁNŮM. Konkrétně do Brna, kde v klášteře sídlí i bratr Jan Kapistrán Gajdoš.

Bratře Kapistráne, proč jméno Kapistrán a co to jméno znamená?
Sv. Jan Kapistrán, nebo také z Capestrana, což je italské město. V naší provincii je zvykem oslovovat přídomkem, jelikož bratří Janů je mnoho. Byl františkán, který žil na přelomu 14. a 15. století. Navštívil několikrát české země a kázal jako apoštolský legát v Olomouci, Znojmě, Českém Krumlově, Chebu, Mostě a Brně, jehož je patronem. Jeho kanonizační titul zní: „Stella Bohemia“, neboli Hvězda Čech. Byl sem poslán za účelem navrácení husitů do katolické církve. Toto se mu velice, k nelibosti husitských vůdců, dařilo.
Je také zakladatel naší provincie v duchu tehdejší reformy našeho řádu, která usilovala o navrácení se k žití v jednoduchosti s důrazem na větší chudobu a delší čas věnovaný modlitbě. Bývá zobrazován jako františkán s jednou hvězdou nad hlavou a prapor s křížem v ruce. Vedl také vojska v bitvě u Bělehradu v roce 1456 proti Turkům. Velice mě oslovuje jeho houževnatost a zápal. Byl také cholerik, což na mě také sedí.

Odkud pocházíte?
Jsem rodilý Brňák, takže opět „doma“.

Jak dlouho jste u františkánů a proč jste rozhodl zrovna pro ně?
Tento rok to bude 10 let, co jsem vstoupil k františkánům. Sv. František je můj biřmovací patron. Velice na mě zapůsobily příběhy o jeho vztahu k přírodě, ale zvláště mě přitahoval jednoduchý způsob života a žití bratrství naplno, které bylo pro Františka nejpodstatnější.

Proč jste zrovna v Brně? To si můžete vybrat?
Do Brna jsem byl poslán. Každý bratr skládá vedle slibů čistoty a chudoby také slib poslušnosti, který obsahuje připravenost opustit místo a rozdělanou práci a přijmout ji na jiném místě.

Budete někdy knězem? Jak dlouho trvá příprava na kněžství ve Vašem řádu?
Řád se skládá z bratří kněží, kteří převažují, a bratří laiků. Já začínám směřovat k trvalému jáhenství. Vysvěcen může být někdo až po složení věčných slibů, které se skládají zpravidla po šesti letech od prvních a po dokončení teologického studia. Každou žádost schvaluje provinční rada v čele s provinciálem.

V čem jsou specifika Vašeho řádu?
Náš řád má především žít bratrství v komunitě jako znamení různosti povah, a přesto společného povolání i schopnosti spolupráce a lásky. Dále se všemi lidmi a dokonce i stvořeným světem. Sv. František nazývá bratrem slunce, měsíce a dokonce i mravence. Máme být na okraji se všemi lidmi, tady se nemyslí pouze lidé bez přístřeší, ale hlavně lidé, kteří jsou na okraji duchovně, kteří, nevědí, co se smyslem života. Proto konáme každý rok velké misie v některém v našem větším městě. Loni jsme byli např. v Českých Budějovicích. Sv. František toužil celý život po misiích, sice se nedostal do Maroka, přesto o to horlivěji kázal po okolí Assisi.
Dalším úkolem je sloužit církvi v čase, tedy co je aktuální potřebou církve, proto se teď hodně věnujeme pastoraci v našich farnostech. Při některých klášterech máme i tři farnosti.
V ČR máme 6 domů, a to v Praze, Plzni, Liberci, Brně, Uherském Hradišti a Moravské Třebové. Je nás 45 bratří a na celém světě asi 14 tisíc.

Jak vypadá Váš běžný den a jaké jsou Vaše úkoly v domě bratří?
Jako bratři se společně modlíme 3× denně. Ráno máme společné rozjímání a modlitbu breviáře, tak i dalším čase během dne. Potom následují společné adorace, rozjímání nad Písmem, duchovní obnova… Velký důraz je kladen na společnou modlitbu a účasti na liturgii.
Má práce se hodně dotýká farnosti, jsem zaměstnán v Brně–Husovicích na plný úvazek jako pastorační asistent. Věnuji se mládeži a dětem. Také mám na starosti i úředničinu v kanceláři. Dále jsem submagistr postulantů, tedy pomáhám těm, kteří přicházejí do řádu v jejich plném začlenění hned od počátku, a mám mnoho jiných úkolů, ale to by mi další stránka nestačila. :o)

Ministroval jste v dětství? Máte nějaký zajímavý zážitek z ministrování?
Ano, asi od 13 let. Později se mnou ministroval i můj bratr, a když při proměňování dělal blbosti, tak jsem mu jednu uvalil a druhou dostal od oltáře, pan farář se nestačil divit. Párkrát se to opakovalo. Také jednou vypadla během mše elektrika, zážitek mše jen při svíčkách mám v sobě doteď.

Víme, že se věnujete ministrantům, tak se těšíme, že na závěr našeho rozhovoru nám jistě řeknete to, co právě potřebujeme slyšet;)!

Jako ministrant sloužím již více jak 15 let. To i teď jako řeholní bratr. Ministrování je svým způsobem úžasné povolání od Pána. Není to jen pro malé kluky. To, že můžu bratřím kněžím sloužit u oltáře, je nepopsatelná radost.
Bratře Kapistráne, děkujeme za čas věnovaný službě ministrantům, děkujeme za rozhovor a přejeme hodně radosti, síly, nápadů, zdraví a vše potřebné, abyste Pánu sloužil celým svým životem.
Pr/Qr:1603/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek