TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284651. návštěvník.
Tento den 328.
Svátek
Dnes má svátek
Marcela.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:10/2014
Rubrika:Duchovní slovo otce biskupa
Autor:biskup František Václav Lobkowicz
Název:Mohl bys přece ty!
Článek:Milí ministranti, dobří služebníci u oltáře,
v těchto dnech jsem si připomenul výročí své primice. Přestavte si, je to už 42 let, co jsem celý rozechvělý poprvé přistupoval k oltáři, abych sloužil svou první mši svatou v Plzni v kostele Panny Marie růžencové. Při takovém výročí si člověk připomíná, co tomu všemu předcházelo a jaká vlastně ta moje cesta ke kněžství byla.

První základy ke svobodnému rozhodnutí vstoupit do semináře a studiem na Teologické fakultě se připravovat ke kněžství, byly dány v mé rodině. Jsem za výchovu od rodičů velmi vděčný a dnes jim to odplácím modlitbou u oltáře. Za nejdůležitější považuji jejich snahu naučit nás všech pět sourozenců postoji, který říká: když můžeš něco udělat, tak to udělej a s radostí.
Jednou jako malý ministrant při ministrování v našem kostele v Křimicích u Plzně jsem přemýšlel o našem panu faráři, na kterého dodnes moc rád vzpomínám. Byl už tehdy pokročilejšího věku a každou neděli k nám pěšky přicházel asi 4 km ze sousední farnosti ve Vejprnicích. A ta myšlenka byla: kdo k nám bude chodit, až pan farář už nebude moci? No a tehdy zazněla v mém nitru výzva: no přece ty bys mohl. Tak to byl první impulz a mně bylo asi deset let.
Ta myšlenka mě držela. Velmi jsem se povzbudil i četbou krásné knihy „Hořící oheň“, která vyprávěla o životě svatého papeže Pia X. Za několik let jsem skončil základní školu a pokračoval ve svém vzdělávání na škole střední. A musím se přiznat, že jsem tehdy chtěl nějak na své rozhodnutí z dětství zapomenout. Je fakt, že se stále připomínalo, ale já dělal, jako bych to nevnímal.
Ovšem pak se ukázalo, že Pán je natolik mocný a veliký, že když někde někoho chce mít, tak se mu to při zachování osobní svobody v rozhodování nakonec povede. Váhání po maturitě bylo, kam dál. A právě tehdy jsem to svobodné rozhodnutí ještě neudělal. Přihlásil jsem se tedy na filosofickou fakultu, kde jsem studoval latinu. Byla to tak trochu vrátka pro případné rozhodnutí. No a pak se to stalo.
Po pár měsících na této fakultě, 4. prosince na svátek svaté Barbory, jsem ráno šel do arcibiskupského paláce v Praze na kněžské svěcení svého spoluministranta. Když jsem se v poledne ze svěcení vracel, měl jsem jasno. No a protože Bůh má smysl pro pořádek, na místě mého konečného a trvalého rozhodnutí jsem za 6 let přijímal kněžské svěcení i já. A tak dnes děkuji Pánu a také všem, kteří mě ke kněžství přivedli, protože je to strašně fajn.
Všem ministrantům rád žehná

+František Václav Lobkowicz
Biskup ostravsko-opavský
Pr/Qr:1438/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek