TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1283684. návštěvník.
Tento den 456.
Svátek
Dnes má svátek
Valérie.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:1/2015
Rubrika:Téma
Autor:Redakce
Název:Horská služba
Článek:
Je dokonalý den. Slunce září, jako by to mělo být dnes naposledy, sníh má ideální teplotu a můj snowboard tiše sviští po nejkrásnější sjezdovce v celých horách. Jednoduše nádhera. Začínám zrychlovat, se strojovou přesností přenáším váhu a vítr se mi hladově zakusuje do tváře. Jsem král celého svahu. Jen kdyby se mi pořád nepletl do cesty ten tatík. Stojí na těch lyžích jak ve frontě na banány, vezmu ho zleva a bude od něho… kam to jedeš!? Prásk!! Letím vzduchem, místo nebe se mi nad hlavou otáčí sjezdovka a pak už jen tma. Ostrá bolest v kolenou a zádech mě rychle probírá. Chci začít nadávat, ale nějak se mi plete jazyk. Jako ve snách vnímám postavy v červených bundách, které mě balí jak miminko, nakládají na saně a svážejí ze svahu. Plně se probírám až v nemocnici a chci jen jediné – poděkovat borcům záchranářům za jejich pomoc. Díky moc.

Asi každý jsme už někdy viděli zásah členů Horské služby. Jsou vždy perfektně připraveni a s klidem a profesionalitou zvládají krizové situace. Na těžkosti a radosti práce záchranáře se zeptáme náčelníka Horské služby v Jizerských horách pana René Mašína.

Zasahujete často u podobných případů? Jaké jsou nejčastější typy úrazů, ke kterým vyjíždíte?
V oblasti Jizerkých hor zasahujeme ročně u přibližně 1 000 poranění. Během zimy kolem 700 a v letním období přibližně u 300 úrazů. Zimní úrazy jsou převážně z lyžařských středisek, a to jsou úrazy dolních a horních končetin. Vážnější úrazy, kterých poslední dobou přibývá, jsou úrazy po srážkách lyžařů, většinou se jedná o poranění hlavy a páteře. V letním období zasahujeme nejvíce u úrazů cyklistů. Většina těchto úrazů je způsobena pádem z kola s poraněním hlavy.

Stalo se Vám někdy, že lidé, kterým jste pomohli, přišli a poděkovali Vám?
Stává se nám to poměrně často, máme velkou radost, když nám děti namalují obrázek nebo když nám přinesou třeba upečený koláč.

Každému je asi jasné, že záchranář musí být fyzicky perfektně připraven. Máte nějaký zvláštní tréninkový plán pro členy Horské služby?
Každoročně musíme splnit fyzické prověrky. Každý člen Horské služby musí v průběhu roku trénovat, aby tyto poměrně těžké testy s přehledem splnil. K tréninku patří jízda na horském kole, běh a další základní sportovní aktivity podle vlastní záliby.

Při své práci se setkáváte i s tragédiemi. Dá se nějak vytrénovat psychická odolnost? A jak se vyrovnáváte s příběhy se smutným koncem?
Toto je pro záchranáře obecně černá noční můra. Každý z nás se musí s tímto problémem sám vypořádat. Můžeme ale navštívit psychologa, který je k dispozici integrovanému záchrannému systému.

Dostal jste se někdy během záchranné operace sám do ohrožení života?
Některé záchranné akce bývají pro záchranáře náročné na bezpečnost. Obecně považuji za velmi nebezpečné záchranné akce prováděné za pomoci vrtulníku. Při těchto akcích je velmi mnoho faktorů, které mohou zapříčinit pád celého záchranného týmu. Byl jsem na jedné akci, která byla hodně na hraně, ale naštěstí to dopadlo dobře.

Jaké by měly být nejdůležitější vlastnosti dobrého záchranáře?
Záchrana je především kolektivní záležitost. Záchranář musí být obětavý, skromný a poctivý.

Používáte v zimě nějaké speciální skútry, nebo jsou nejlepší staré dobré lyže?
Používáme běžné sněžné skútry, ale poslední dobou využíváme terénní čtyřkolky, které mají na zimu pásy. Tento stroj je pak využitelný celoročně.

Mnohokrát si lidé způsobí úraz na horách sami svou nepřipraveností a nezodpovědným chováním. Musejí pak zásah Horské služby zaplatit?
První pomoc poskytneme komukoliv, kdo pomoc potřebuje, i když si za úraz může sám. Náklady na záchrannou akci zatím neúčtujeme. Je to problém české legislativy.

Pokud jsme svědky úrazu nebo se sami ocitneme v nouzi, na jaké telefonní číslo máme volat?
Určitě volat číslo Horské služby v mezinárodním formátu +420 1210. Dovoláte se na dispečink Horské služby, která na místo vyšle záchranáře.

Pro mnoho kluků je horské záchranářství vysněnou prací. Co mají dělat proto, aby si jednou mohli navléknout červenou bundu se znakem Horské služby?
Předně by měli mít rádi lidi a hory. Musí se jim stát činnost horské služby koníčkem.

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho vydařených zásahů.

Medailonek:
René Mašín (46 let) je náčelníkem Horské služby Jizerských hor. Za svou pětadvacetiletou službu zasahoval u mnoha set případů. Jeho záliby jsou především horolezectví, lyžování, skialpinismus a horské kolo.

Víš, že…
- 24. března 1913 zahynuli v Krkonoších při závodě v běhu na 50 km Bohumil Hanč a jeho kamarád Václav Vrbata? Ve sněhové bouři Vrbata poskytl Hančovi část svého oděvu. Věděl, že nasazuje vlastní život, což bylo posuzováno jako základní čin v pomoci člověka člověku v horách, a proto je 24. březen slaven v Česku jako Den Horské služby.
- patronem horolezců je sv. Bernard z Aosty? Ve švýcarském alpském průsmyku nesoucím nyní jeho jméno založil klášter, ve kterém byl již v 17. století vyšlechtěn a chován odolný druh psa, který byl pojmenován jménem velkého světce. Augustiniáni, kteří klášter spravovali, používali bernardýny zejména k tahu, ale využívali je též i k záchranným pracím v celém průsmyku Velkého sv. Bernarda.
- na Slovensku se v roce 2012 stal patronem horských záchranářů sv. Jan Pavel II., který hory velice miloval?

Desatero pravidel pro chování na sjezdovkách:

1/ Měj ohled na ostatní lyžaře.
2/ Přizpůsob rychlost a způsob jízdy terénu a množství lyžařů na svahu.
3/ Vol jízdní stopu tak, abys nikoho neohrozil.
4/ Předjížděj pouze s odstupem.
5/ Při vjezdu na trať se rozhlédni.
6/ Nezdržuj se zbytečně na úzkých místech sjezdové tratě.
7/ Ke stoupání používej pouze okraj sjezdovky.
8/ Respektuj všechny značky a signalizaci.
9/ Při úrazu poskytni první pomoc.
10/ Pokud jsi svědkem úrazu, jsi povinen prokázat své osobní údaje.

Než vyjedeš na sjezdovku.

Pořádně si prohlédni sjezdovku a vyhledej hlavní silnice, odstavená vozidla a vznikající zácpy před dopravními omezeními. Ale především vždy přizpůsob rychlost jízdy stavu sjezdovky a hustotě lyžařů (Zákon o lyžařské bezpečnosti, paragraf 1).

I když jsi zkušený jak pilot Formule 1, nikdy nezapomínej na kvalitní helmu. Až posloužíš jako skokanský můstek „šusařům“, kteří jedou za tebou, budeš za ni vděčný.

Vždy si užívej sjezdovky a nepokukuj vedle, i kdyby tam ležel dokonalý prašan. Starý plot schovaný pod sněhem ti může jako blokovou pokutu udělit zlámané lyže a nohy.
Pr/Qr:1372/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek