TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1282541. návštěvník.
Tento den 176.
Svátek
Dnes má svátek
Irena.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:3/2015
Rubrika:Manželství
Autor:Redakce
Název:„Bábovka“ se nepřemůže, chlap ano
Článek:Miroslav Novák rozhodně žádná bábovka není. Je zkušeným truhlářem, který postavil dům pro svou velkou rodinu. Spolu s manželkou Jitkou mají šest dětí. Zkušenosti z jejich manželství předávají mladým lidem, kteří se na své manželství teprve připravují.
Využili jsme příležitosti a popovídali si s ním nejen o tom, jak se stát správnými chlapy.

Jste členem Ligy pár páru. Můžete nám přiblížit, co si pod tím máme vlastně představit?
Odpověď je přímo v názvu „pár páru“. Naši organizaci tvoří manželské páry, které předávají svoje zkušenosti z manželského života snoubencům nebo mladým manželům. Hlavní náplní naší služby jsou přednášky týkající se oblasti předávání života a kurzy metod přirozeného plánování rodičovství. Jednou z věcí, na kterou klademe důraz, je hovořit o těchto intimních věcech v souladu s učením katolické církve o manželství a rodině. Snažíme se mladým ukázat krásu křesťanského pohledu na vztah mezi mužem a ženou. Zdůrazňujeme, že nejde o hromadu zákazů, ale o návod, jak vztahy prožívat a neublížit sobě ani druhému.

Na co se Vás mladí snoubenci při přípravě na manželství nejvíce ptají?
Snoubenci se často ptají na konkrétní věci týkající se jejich společného života, např. jak se společně modlit, jak plánovat počet dětí, jak řešit konflikty a neshody. Mladé zajímá v podstatě vše, co se týká vztahu mezi klukama a holkama a chtějí pravdivé odpovědi. Otázky jsou často dost na tělo. Pár příkladů z poslední přednášky: Měli jste problém s předmanželskou čistotou? Jak závažným hříchem je použití antikoncepce? Co považujete za největší těžkost ve vašem manželství? atp.
Každý mladý člověk hledá svoji životní cestu. Nejednou potřebuje ujištění, že jde správně. Je naší povinností ukazovat krásu i náročnost cesty, na jejímž počátku stojí.

Jste otcem šesti dětí, co Vy osobně považujete v rodině za nejdůležitější?
Základem je vztah manželů. To má být jistota pro děti a hradba proti těžkostem, které leckdy přicházejí a mají nejrůznější podobu. Takže odpověď: nejdůležitější je náš vztah založený na vzájemné úctě, lásce a věrnosti a opírající se o víru v Boha.

Kluci si občas říkají: „Až já budu tátou, tak tohle dělat nebudu.“ Jak se vám daří plnit své představy o dobrém otci?
První povinností nás tátů je být svým dětem nablízku. Práce a povinnosti nás často odvádí od rodiny. Je to v dnešní době velice silný tlak. Rodina sice potřebuje hmotné zajištění, ale potřebuje i tátu, manžela – nejen na telefonu nebo počítači, ale doma.
Společný čas je potřeba také dobře využít – u nás je to např. sport (florbal, fotbal, hokej, paintball...), společné výlety na kole, sjíždíme vodu, chodíme po horách. Někdy jsou to aktivity i pro maminku, někdy má chudák maminka místo šesti dětí, dětí sedm :-).
Ještě jednu velice důležitou roli má otec ve své rodině, a to roli duchovní. Dalo by se říct, že otec by měl být ve své rodině „knězem“.
Není jednoduché být dobrým tátou. Jak se mi to daří, mohou posoudit spíš děti a čas.

Snem každého kluka je být jednou správným chlapem. Jaké vlastnosti by měl mít správný muž? A máte nějaký recept, jak jich dosáhnout?
Jsem si jistý, že vlastnosti správnýho chlapa zná každý kluk. Jak jich dosáhnout, to je těžší, ale jeden tip bych měl: nechtějme hned zachránit svět, ale chovejme se jako chlapi v „maličkostech“. Pár příkladů: Ve třídě je někdo, komu se ostatní posmívají – nepřidat se na stranu posměváčků, ale pomoci tomu, kdo je odstrčený, to vyžaduje kus odvahy. Pomoci doma s něčím, do čeho se mi nechce - „bábovka“ se nepřemůže, chlap ano. Umět uznat svoji chybu a říct „promiň“ - taky to není jednoduché a nedokáže to ani spousta dospěláků.

Je něco, na co jsme se nezeptali a rád byste se o to podělil s našimi čtenáři?
Jo, určitě :-). Jsou to naše rodinné dovolené. Se šesti dětmi nemáme na drahé hotely ani kempy. Jezdíme se stařičkým karavanem po Evropě, lákají nás hlavně hory. Cesta do hor je krásná, ale taky náročná. Podobá se naší cestě životem. Žádná rovná a nudná dálnice, ale divoká, náročná a krásná pěšinka vedoucí k vrcholu.

Při výchově dětí i mladých manželů přejeme hodně štěstí a radosti.
Pr/Qr:1425/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek