TOPlist
lednové čísloúnorové číslobřeznové číslo


Jsi 1287081. návštěvník.
Tento den 548.
Svátek
Dnes má svátek
Marek.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:4/2015
Rubrika:Duchovní slovo otce biskupa
Autor:biskup Pavel Posád
Název:Více než knězem být nemůžeš
Článek:Milí ministranti,
velice rád vzpomínám na své dětství a mládí. Narodil jsem se na Českomoravské vrchovině, v kraji, který má nádhernou přírodu a také do této přírody skvěle zapadající lidi. Už více jak 40 let žiji na jiných místech, ale do rodného kraje se rád vracím. Jeden z mnoha darů, které jsem zde dostal, byl dar víry v Boha. Od 8 let, ode dne 1. svatého přijímání, jsem začal ministrovat. Službu u oltáře jsem vždycky považoval za úžasnou možnost. V naší rodině byl uchováván klíč od kostela a já jsem si ho často vzal a trávil jsem mnoho času v kostele.

Nesmíte si představovat, že jsem celou dobu proklečel u svatostánku. To bych nedokázal, ale v kostele a přilehlých prostorách bylo tolik zajímavého. Prohlížel jsem si velký latinský misál, četl jsem si v něm a vůbec mi nevadilo, že tomu nerozumím. Věděl jsem, že jsou to slova, která vyslovuje kněz, že jsou to slova vznešená a zázračná. Prohlížel jsem si další obřadní knihy a všechnu tu svatou literaturu.
Nad zpovědní místností byla stará oratoř, kde bylo nepřeberné množství často už nepoužívaných předmětů, dříve sloužících k bohoslužbě.
Čas běžel a já jsem často ani nepozoroval, že už mne rodiče nebo sourozenci hledají, protože jsme měli celou řadu úkolů nejen do školy, ale hlavně v domácnosti.
Později, když jsem povyrostl, měl jsem na starosti vedení mladších ministrantů, což pro mne bylo moc zajímavé a potěšující.
Také jsem měl na starosti velké plochy vývěsek v předsíni kostela. S tím mi pomáhal tatínek a nakonec tuto službu nádherně a zodpovědně vykonával dlouhá léta on.
Vím, že kněžství je dar od Boha, že je to povolání, které dává Pán Ježíš, ale myslím si, že také hodně záleží na tom, kde se člověk pohybuje a s kým se stýká. Když budu často na hřišti, bude ze mě asi fotbalista, když budu na ledové ploše, snad se ze mě stane hokejista.
Když budu ministrovat u oltáře, je veliká šance, že zaslechnu povolání ke kněžství. Maminka Dona Bosca říkávala svému synovi: „Jene, více než knězem být nemůžeš, a méně být nesmíš!“
Přeji vám teď o Velikonocích, kdy je ministrantská služba náročná, ale zajímavá, abyste zakusili radost ze služby u oltáře.
A přeji vám, aby vás rodiče k této službě nejenom povzbuzovali a vedli, ale aby vám mnohým vyprosili dar povolání ke kněžství.
„Žeň je bohatá, ale dělníků málo...“
Rád vám všem ze srdce žehnám!
Pr/Qr:1370/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek