TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1283628. návštěvník.
Tento den 400.
Svátek
Dnes má svátek
Valérie.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:4/2015
Rubrika:Nej
Autor:Josef Lavička
Název:Počasí
Článek:Ahoj kluci,
je duben, měsíc, s nímž je spjatý pojem „aprílové počasí“. Počasí v dubnu se často střídá. Rodiče či prarodiče by si určitě vzpomněli, jak v jejich mládí v dubnu někdy dokonce i sněžilo. A protože aprílové rozmary počasí jsou vážně nevyzpytatelné, bude se dnešní díl rubriky rekordů a kuriozit věnovat právě různým meteorologickým jevům, které člověk hned tak neuvidí.

Dáma, co si nebrala servítky
V americkém prostředí je zvykem dávat hurikánům lidská jména. Je ale otázkou, zda hurikán, který od 16. října 2005 řádil v zemích kolem Karibského moře a Mexického zálivu, měl dostat ženské jméno. Hurikán Wilma byl nejintenzivnějším hurikánem od roku 1881, kdy se začaly vést záznamy. Rychlost větru se pohybovala kolem 270 km/h a škody, které po sobě živel zanechal, byly vyčísleny na 29 miliard amerických dolarů. Pustošení trvalo celkově až do 30. října, kdy se tato tropická cyklóna rozplynula.

Rychlejší než Wilma
Ani takový hurikán jako vzpomínaná Wilma se rychlostí větru nemohl pasovat s velkým tornádem ve státě Oklahoma v USA. V květnu roku 1999 naměřili vědci z Oklahomské univerzity ve spojitosti s tímto tornádem rychlost větru 486 km/h. To už je pane rychlost. Pro srovnání – monoposty formule 1 při závodech dosahují maximální rychlosti kolem 318 km/h.

Bílý rok
Už dlouho jsme v Česku nezažili bílé Vánoce jako z obrázků od Josefa Lady. Jinak tomu však bylo v roce 1971 v městečku Paradise ve státu Washington v USA. Tam v období od 19. února 1971 do 18. února 1972 napadlo dohromady 31 102 mm (tedy celkem přes 31 metrů) sněhových srážek, což je dodnes nejsilnější sněžení na jednom místě během jednoho roku.

Německé kroupy
Kalamity spojené se sněhem či hurikány nejsou nám Středoevropanům až tak blízké. Jinak je tomu ale v případě krupobití. Každoročně jsou i v ČR zaznamenány případy silného krupobití. Kroupy někdy dosahují velikosti slepičího vejce. Dosud nejsilnější krupobití však postihlo naše sousedy v německém Mnichově. Tam v roce 1984 napáchala silná bouře s krupobitím na vozidlech, stromech a budovách celkové škody, které byly vyčísleny na více než miliardu dolarů.

Poručíme větru dešti
Tohle heslo souvisí s totalitní komunistickou vládou, která chtěla mít dohled úplně nade vším a ovlivňovala by i počasí, pokud by to dokázala. V Číně, kde komunisté vládnou dodnes, už se skrze speciální rakety snaží rozehnat mraky, nebo naopak přivolat déšť. Zástupci totalitních mocí však zapomínají na nejdůležitější faktor – na Boha. Stačilo by, kdyby si přečetli příběhy o Mojžíšovi a vyvedení Izraelitů z Egypta. Bůh zde skrze počasí koná opravdové zázraky. Egypt nejprve stihne deset ran – mezi nimi například neúprosná sucha nebo kobylky přiváté pouštním větrem. A když pak faraon konečně propustí izraelský lid, chrání Hospodin zástupy skrze oblakové sloupy a nakonec zkázu Egypťanů završí, když silným větrem rozežene Rudé moře a umožní Izraelitům přejít suchou nohou. Jediným, kdo může a dokáže poroučet počasí, je Bůh. Kdyby to tak věděli všichni ti, kteří se mu chtějí vyrovnat.
Pr/Qr:1477/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek