TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275848. návštěvník.
Tento den 201.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:1/2008
Rubrika:Liturgické okénko
Autor:Otec David Henzl
Název:Kalich nebo grál?
Článek:Slovo "grál" se odvozuje ze staré francouzštiny, ze slova graal, předtím z latinského cratalis, a to zase z řeckého crater – miska. Snad je to také zkomolenina ze Sanguis Regalis – krev královská. Samotný grál byl mísa či pohár, broušený z jednoho kusu materiálu.
Podle logické úvahy by mohlo jít o pohár, ze kterého pil Pán Ježíš při poslední večeři. Tudíž nějaký zdobený kalich z domácnosti matky Jana Marka, v jejímž domě se večeře konala. Není jasné, z jakého materiálu pohár byl – v úvahu připadá kamenina, bronz, dřevo i drahé kovy. Je zde otázka, kdy se stal tento kalich posvátnou relikvií. Podle legendy v okamžiku, kdy Josef Arimatijský do něj zachytil krev umírajícího Krista. Nikdo už dnes zřejmě nezodpoví, jestli tomu tak bylo, protože Písmo svaté se o těchto skutečnostech nezmiňuje. Jisté je, že Krev Pána Ježíše má pro nás nezměrnou hodnotu, kterou si uvědomovali i ti, kteří byli svědky Ježíšovi oběti na kříži. I v prvotní římské církevní obci máme záznamy, že např. svatá Praxeda shromažďovala v prohlubni kamene krev mučedníků (tzv. Pozzo del sangue dei martiri).
Existuje trojí výklad: Grál jako pohár s Kristovou Krví, Grál jako relikviář (tedy mísa), v němž bylo složeno plátno do něhož bylo zabaleno Tělo Pána Ježíše (Turínské plátno) a Grál jako kalich při každé mši svaté, při níž se proměňuje víno v Krev Kristovu. Ať už existuje nebo neexistuje kalich, do kterého byla zachycena Krev Pána Ježíše, pro nás je důležité, že ji nemusíme někde hledat, ale máme ji na dosah při každé Mši svaté, jako nejcennější poklad našeho života, protože jedna jediná kapka by stačila, aby vykoupila celý svět od hříchu. Vážíme si toho? Zacházíme s úctou s nádobou, ve které bývá Kristova Krev? Kalich nám svým tvarem připomíná rozevřené dlaně, v nichž uchováváme něco vzácného, křehkého, to, o co bychom mohli snadno přijít, nebo také rozevřené ruce (vzhůru srdce), do nichž přijímáme milost od Boha, jako květina ráno přijímá rosu do rozevřeného květu (kalichu), ze které pak celý den žije.
Pr/Qr:1456/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek