TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275960. návštěvník.
Tento den 313.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:3/2008
Rubrika:Duchovní slovo otce biskupa
Autor:biskup Josef Koukl
Název:Půlnoční s vůní vepřů a kadidla
Článek:Stalo se to někdy v šedesátých letech, když jsem byl administrátorem farnosti Kladruby u Stříbra. Patřila k ní také nádherná velká kaple, kterou postavil známý stavitel Santini. Už prý devět let tam nebyla sloužena mše svatá, okna rozbitá, vnitřní vybavení zničeno. A tak jsem sám začal zasklívat okna, zavedl tam i elektřinu a lidé se postupně přidávali. Nakonec jsme se dohodli, že první mše svatá bude na Štědrý den večer. Vánoční výzdobu prý udělají sami, slibovali.


V sedm hodin večer jsem vyrazil na kole, jiný dopravní prostředek jsem v té době ještě neměl. Bylo 15 stupňů pod nulou, silnice byla naštěstí pluhována. Těch sedm kilometrů jsem šťastně urazil.

Když jsem otevřel, div jsem nepadl. Uvnitř byl děsný zápach! Kde se mohl vzít? Hledal jsem místo původu - a on to byl velký vánoční stromek! Když ho ti dobří lidé uřezali v lese (dědina stojí na okraji lesa), byla na něm namrzlá pořádná dávka sněhu. A aby sníh roztál, postavili stromek do prasečáku. Sníh sice roztál, ale nabral do sebe tamní vůni. Co teď dělat: Dostal jsem nešťastný nápad - zapálil jsem pod tím stromkem kadidlo. Tu kombinaci těch vůní si stěží dovedete představit...

Měl jsem strach, co budou lidé říkat, až začnou přicházet. A ejhle! Nikdo ani v nejmenším neprojevil nějaký údiv nebo nelibost. Nebylo divu, většina obyvatel té vesnice v té prasečí výkrmně pracovala - vždyť do matrik jsem vždy zapisoval jako jejich povolání honosné: ošetřovatel žíru!

Na tuhle mši svatou nikdy nezapomenu, těch asi 50 přítomných, kteří opět jednou po mnoha letech byli na mši svaté (část z nich přišla po válce z Volyně), pamatovali na to ještě hodně dlouho. Míval jsem tam pak mši svatou jednou za měsíc a je škoda, že po mém odchodu do Litoměřic o 5 let později, tam mše svaté skončily. Ale ještě dodnes mám aspoň písemný styk s některými tamními obyvateli z vesnice Ostrov u Stříbra.
Pr/Qr:1384/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek