TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284420. návštěvník.
Tento den 97.
Svátek
Dnes má svátek
Marcela.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:9/2010
Rubrika:Moje cesta ke kněžství
Autor:Jan Lukeš
Název:Létající kněz
Článek:Až někdy uvidíte letět někoho nad vámi, vzpomeňte, že vám v tu chvíli možná právě někdo z nebe žehná.
Dnes se vypravíme do Olešnice na Moravě za otcem Pavlem Lazárkem. Jako jáhen a novokněz nám přispíval každý měsíc do liturgické rubriky Tarsicia. Nyní kromě běžných pastoračních činností jej můžeme zahlédnout „létat“ nejen po farnosti, ale i vysoko nad ní – na motorovém paraglidingu. Staré, nevyužité farní chlévy se za jeho působení proměnily v komunitní centrum života farnosti a z farního dvora se postupně stává pastorační zázemí městečka Olešnice.


Jak se rodí farní centrum a co je k tomu zapotřebí?
Moji první samostatnou farností se stala Olešnice na Moravě. Farnost mnoha schopných a nadějných lidí, díky jejichž potenciálu jsme se společně pustili do vybudování komunitního centra, prostor které by měly sloužit farnosti a blízkému okolí jako místo pro setkávání, vzdělání a načerpání nových sil. Z bývalých klenutých hospodářských chlévů vzniká architektonicky unikátní prostor – který už sám o sobě přitahuje svoji krásou. Na jeho úpravě se podílely všechny složky farnosti od dětí až po seniory. Základní kámen pro tuto stavbu požehnal minulý rok v září při své návštěvě v České republice papež Benedikt XVI. a nyní po roce od jeho návštěvy bude centrum dokončeno a požehnáno.

V Olešnici, kde působíte, stojí dva kostely, dvě skupiny věřících křesťanů, jak se daří vzájemné soužití?
Ekumena zde není jen pojmem, ale především společným dílem. Připojili jsme se k aktivitě evangelické farnosti a společně adoptovali seniory v Arménii. Každým rokem posíláme příspěvek na léky a péči o tyto staré, osiřelé lidi. Další společné dílo se nyní rodí, kdy pro naši farnost pan Petr Pazdera Payne z evangelického sboru vyřezává motorovou pilou sochu svatého Vavřince z mohutného bukového kmene. Velkým dílem je vzájemná spolupráce na vytvoření nových Božích muk, která by měla vzniknout k 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje, návrh těchto Božích muk se zrodil z oboustranné spolupráce mezi římskokatolickou a evangelickou farností. To vše je podtrženo dobrými společnými vztahy a ekumenickou modlitbou.

Je o Vás známo, že rád provozujete motorový paragliding. Jak vypadá svět z ptačí perspektivy?
Létání začalo za kaplanských let v Blansku. Tehdy pod návalem povinností jsem si uvědomil, že člověk pořád někde lítá. Vzal jsem to tedy doslovně a začal skutečně lítat na motorovém paraglidingu. Poté, co se ve farnosti rozneslo „farář lítá“, už tu létá skoro každý a naše letecká základna se rozrostla o sedm nových členů.
Svět z ptačí perspektivy vám připadá zbaven pozemských starostí. Létám, abych požehnal všem těm lidským smutkům i radostem, které lidé prožívají. Až někdy uvidíte letět někoho nad vámi, vzpomeňte, že vám v tu chvíli možná právě někdo z nebe žehná.

Když Vás něco naštve, jak nejčastěji reagujete?
Asi nadávám... pokud tedy zrovna nemám možnost vzlétnout Každým odlepením od země získáte nejméně půl týdenní imunitu proti naštvání.

Jaká byla Vaše cesta ke kněžství? Chtěl jste být knězem od dětství, nebo jste chtěl být raději pilotem?
Jako klučina jsem v kostele asi často vyrušoval, a tak mě ve čtyřech letech pozval pan farář dopředu k ministrování. Byl to moudrý tah a blízkost oltáři mi díky příkladu spousty dobrých kněží zůstala. I dnes jsem ve farnosti obklopen spoustou malých a mladých ministrantů, kteří se jednou budou hlouběji po Bohu ptát…

Povězte nám, co všechno stíhá takový akční kněz, jako jste Vy?
Nejde o to, co stíháme, ale co dokážeme jako farnost do hloubky prožít a zakusit. O letošních prázdninách se velmi vydařil pobyt farních rodin v Sobotíně, farní tábor v Bukovince, cyklotour mládeže podél řeky Svratky, italská návštěva o farní pouti …

Vzkážete nám něco na závěr?
Kluci, nebojte se blízkosti oltáře, neboť život s Kristem je jedním velkým dobrodružstvím.

Milý otče Pavle, děkujeme za zodpovězení otázek a přejeme, ať Váš život je příjemný let tímto světem!

otec Pavel Lazárek
Narozen: 28. 11. 1977
Vysvěcen na kněze: 25. 6. 2005
Dosavadní působení: Blansko, Olešnice
Redaktor: liturgická rubrika Tarsicia 2002–2005
Oblíbený citát, motto: Pro mne existuje jen jediný způsob, jak žít: nabrat výšku, vystoupit tak vysoko, až se přes prvotní chaos jednotlivostí, byť sebebolestivějších, otevře pohled na významnou pravidelnost určitého velikého údělu lidstva. Vystoupit a prohlédnout – o to jsem se vždy sám pokoušel. Pierre Teilhard de Chardin
Oblíbená činnost: létání, jízda na kole, houbaření
Pr/Qr:1613/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek